Ozempic vermindert het verlangen naar alcohol

27-03-2023

Het gebruik van de medicijnen Ozempic en Wegovy voor gewichtsverlies kan leiden tot een afname van de behoefte aan alcohol, zo melden sommige patiënten. Zij geven aan dat ze geen interesse meer hebben in alcohol, afgeschrikt worden door de geur en smaak ervan, of last hebben van ernstige symptomen van een kater.

Een van de patiënten, Jamel Corona uit Chicago, verloor 25 kilo na 15 maanden gebruik van het afslankmiddel. Jamel dronk voorheen drie tot vier drankjes per week, maar na verloop van tijd merkte ze dat ze geen alcohol meer dronk en het niet meer lekker vond. Haar afkeer van bier begon na negen maanden gebruik van het medicijn en na een nachtmerrie-ervaring na het drinken van drie biertjes in vier uur. Andere patiënten die Ozempic of Wegovy nemen, delen dezelfde ervaring. Zij geven aan dat alcohol hen nu “walgt” of dat ze de geur niet meer verdragen sinds ze de medicijnen gebruiken.

Dr. Louis Aronne, arts in de obesitasgeneeskunde en directeur van het Comprehensive Weight Control Center in Weill Cornell Medicine en NewYork-Presbyterian, die de medicijnen voorschrijft, merkt ook een vermindering van de behoefte aan alcohol bij sommige patiënten. Dit fenomeen is tot op zekere hoogte logisch, aldus NBC senior medisch correspondent Dr. John Torres. De medicatie vermindert de eetlust en zorgt ervoor dat patiënten zich sneller vol voelen. Het raakt ook de GLP-1 receptoren in de hersenen, waardoor patiënten minder geobsedeerd zijn door eten en hun interesse in alcohol kan verminderen, wat erop kan wijzen dat hetzelfde deel van de hersenen wordt beïnvloed.

Bron: TODAY.com

Ontvang Ozempic-updates

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen