Ethische kwestie: diabetes of obesitas behandelen met Ozempic?

24-03-2023

Het tekort aan het medicijn Ozempic, dat zowel door diabetespatiënten als mensen met overgewicht wordt gebruikt, roept de ethische vraag op of er gekozen moet worden tussen het behandelen van diabetes of obesitas. Dit is echter geen keuze die gemaakt zou moeten worden. In plaats daarvan moeten we de oorzaak van het tekort aanpakken en ervoor zorgen dat het medicijn voor beide groepen beschikbaar blijft.

Ozempic is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2. Het is echter ook effectief gebleken bij de behandeling van overgewicht en wordt daarom ook voorgeschreven aan mensen zonder diabetes die kampen met overgewicht. Het medicijn heeft de laatste tijd veel aan populariteit gewonnen en wordt zelfs op sociale media aangeprezen als afslankmiddel. Dit heeft geleid tot een tekort aan het middel voor diabetespatiënten, waardoor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zich zorgen maakt over deze situatie.

Volgens een expert kan Ozempic een belangrijke rol spelen bij mensen die moeite hebben met het bereiken van een gezond gewicht via leefstijlaanpassingen, maar die (nog) niet in aanmerking komen voor een operatie. Het is daarom belangrijk dat het medicijn beschikbaar blijft voor beide groepen. Het is niet ethisch om te bepalen wat erger is: diabetes of obesitas. Beide aandoeningen hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid en het is belangrijk dat patiënten toegang hebben tot de medicijnen die ze nodig hebben, ongeacht de oorzaak van hun gezondheidsproblemen.

Het is echter ook belangrijk om de oorzaak van het tekort aan te pakken. De fabrikant van Ozempic heeft aangegeven dat ze de vraag naar het medicijn niet aankunnen. Het is daarom belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt in de productie van het medicijn, zodat er voldoende voorraad beschikbaar is voor alle patiënten die het nodig hebben. Ook moeten er stappen worden genomen om de populariteit van het medicijn als afslankmiddel te verminderen, zodat er minder vraag is vanuit deze groep en meer voorraad beschikbaar blijft voor diabetespatiënten.

Bron: RTLNieuws