Wat wel of niet eten met Ozempic?

Mensen die afslankmedicijnen zoals Ozempic en Wegovy gebruiken, ervaren soms bijwerkingen zoals misselijkheid en braken, die kunnen verergeren door verkeerde voedingskeuzes. Het vermijden van voedingsmiddelen met veel vet, suiker, alcohol en vezelrijke voedingsmiddelen is essentieel.

Te vermijden voedingsmiddelen:

  • Gefrituurde kip, hamburgers, en ander vet rood vlees: Deze voedingsmiddelen kunnen de spijsvertering vertragen en klachten verergeren.
  • Alcohol, kaas, pindakaas, noten, boter en alle koolvarianten: Deze kunnen soortgelijke problemen veroorzaken.
  • Sterk bewerkt voedsel, frisdrank en suikerhoudende dranken, zoals sap: Deze kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen en daardoor ongemakken vergroten.
  • Cafeïne en pittig voedsel: Deze kunnen ook brandend maagzuur verergeren.

Voedingsmiddelen voor minder bijwerkingen:

  • Voedingsmiddelen met minder vet, eiwitten en vezels: Deze vertragen de maaglediging niet nog verder en zijn gemakkelijker te verteren.
  • Voedingsmiddelen met een lagere glycemische index: Deze helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
  • Novo Nordisk, het bedrijf dat Ozempic produceert, suggereert voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals soep, en kraakheldere, ijskoude dranken.

Naast voedingskeuzes is het ook belangrijk om langzaam te eten, goed te kauwen, gehydrateerd te blijven, na de maaltijd te wandelen, en de medicatievoorschriften nauwgezet op te volgen. Het is belangrijk op te merken dat voedingsmiddelen met veel vezels, eiwitten en gezonde vetten essentiële onderdelen zijn van een gebalanceerde voedingsstrategie voor zowel algemene gezondheid als gewichtsverlies. Het wordt niet aanbevolen om deze voedingsmiddelen volledig te beperken of te elimineren.

Bron: Healthline

Ontvang Ozempic-updates

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen