Wat gebeurt er als je een dag niet eet?

23-01-2023

Nu we het nieuwe jaar ingaan, stellen veel “voorstanders” zich ten doel de doelen te bereiken die zij zichzelf voor de komende 12 maanden hebben gesteld. Een van de populairste voornemens is het aanpassen van de eetgewoonten. Velen neigen naar intermitterend vasten – waarbij men bewust gedurende een bepaalde periode geen voedsel eet. Standaard vasten kan 8 tot 16 uur duren. Steeds meer mensen neigen echter naar een volledig 24-uurs vasten. Hieronder bekijken we wat er precies met ons lichaam gebeurt als we 24 uur vasten.

Het is allereerst belangrijk om op te merken dat je, voordat je je voedingsinname aanpast of voedsel vermindert, advies moet vragen aan je huisarts, omdat een drastische vermindering kan leiden tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Ongeacht waarom iemand 24 uur wil vasten, is het ook belangrijk op te merken dat waterinname tijdens het vasten noodzakelijk is. Neem je honger naar kennis mee terwijl we onderzoeken wat er gebeurt tijdens een periode van 24 uur zonder voedsel.

1. Je lichaam begint glycogeen af te breken
Binnen de eerste zes uur van het vasten begint je lichaam glycogeen af te breken tot glucose voor je cellen om toegang te krijgen tot energie om je in beweging te houden.
Misschien lees je dit en ben je een beetje in de war over wat dit allemaal betekent. We zullen het voor je “afbreken”: Glycogeen is de opgeslagen vorm van glucose. Glucose is de belangrijkste energiebron van het lichaam, die meestal afkomstig is van koolhydraten. Duursporters hebben de neiging om voor hun grote evenement veel koolhydraten op te slaan om zoveel mogelijk glucose in hun lichaam op te slaan als glycogeen. Het lichaam heeft de neiging deze energie vast te houden totdat het een signaal van de hersenen krijgt dat er energie nodig is. Wanneer dat signaal wordt bereikt, zal het lichaam dat opgeslagen glycogeen aanspreken en beginnen af te breken tot glucose voor energie.

2. Je kunt honger krijgen
Als je het onaangename gevoel van “hangry” nog niet hebt meegemaakt, heb je meer dan waarschijnlijk een vriend of dierbare in de pijnen van die ellende gezien. Hangry – een samenvoeging van “hongerig” en “boos” komt voor wanneer je een tijdje niet hebt gegeten, en je lichaam herkent dat. Als gevolg daarvan kun je last krijgen van prikkelbaarheid, verdriet, spanning en zelfs een laag zelfbeeld. Er is een wetenschap over waarom honger onze stemming beïnvloedt, en onderzoekers hebben de hersenen bestudeerd om beter te begrijpen waarom dit humeurige gevoel optreedt.
Een hormoon genaamd “ghreline” komt vrij als je maag leeg is. Dit hormoon stuurt een boodschap naar je hersenen om aan te geven dat het tijd is om te eten. Dit hormoon beïnvloedt ook hersenfuncties zoals het denkproces, impulscontrole en een verstoord geheugen, en verstoort gezonde, goed functionerende paden (Via GoodRx). Daarnaast geeft je lichaam door een lage bloedsuikerspiegel het stresshormoon cortisol af, wat iemands “vecht of vlucht” reactie kan opwekken.

3. Je lichaam komt in ketose
Ongeveer op hetzelfde moment dat je “hangry” ervaart, gaat je lichaam in overdrive om energie te vinden. Wanneer je lever vetten afbreekt, produceert het een chemische stof die keton heet. Je hebt misschien gehoord van de trend “keto dieet.” Dit is wanneer iemand zijn inname van specifieke voedingsmiddelen zoals koolhydraten beperkt. De afwezigheid van deze specifieke voedingsmiddelen geeft de hersenen het signaal om de opgeslagen vetten in je lichaam af te breken. Dit proces heet ketose. Je herinnert je misschien dat het lichaam normaal gesproken glucose gebruikt voor energie. Wanneer u in ketose bent, gebruikt het lichaam uw eigen vet voor deze energie zodra de glucose op is.
Na slechts een paar uur niet eten en het uitputten van je glycogeenvoorraden, zal je lichaam in ketose gaan als het zich verzamelt om energie voor je te vinden.

4. Je kunt angst ervaren
Uit onderzoek in een studie uit 2018 bleek dat zelfs alleen al het overslaan van het ontbijt ongewenste gevoelens bij ons kan opwekken, vooral bij adolescenten. Hoewel de studie concludeerde dat degenen die het ontbijt overslaan minder kans hebben om onaangename emoties te ervaren dan degenen die een ontbijt van slechte kwaliteit aten, leveren de resultaten op dat het overslaan van het ontbijt meer negatieve effecten heeft dan wanneer je wel zou eten. De studie stelde vast dat degenen die het ontbijt overslaan meer kans hebben op een ongezonde levensstijl dan degenen die wel ontbijten. In de studie wordt bovendien opgemerkt dat het overslaan van de eerste maaltijd van de dag verband houdt met slechte gewoonten later in het leven, zoals alcoholgebruik, roken en een sedentaire levensstijl.
Today wijst erop dat men door maaltijden over te slaan meer dan waarschijnlijk geneigd is angstig te worden omdat de bloedsuikerspiegel daalt. Dit langdurige effect kan ook iemands prikkelbaarheid schaden. Verder wordt opgemerkt dat het overslaan van maaltijden ook kan leiden tot licht in het hoofd, duizeligheid, zwakte en verwarring.

5. Uw energie kan afnemen
Inmiddels hebben we geleerd dat niet eten verschillende negatieve zaken kan compenseren die ongetwijfeld invloed hebben op je dagelijks leven. Veel mensen staan erom bekend dat ze een on-the-go levensstijl hebben, en een van de belangrijkste dingen die we nodig hebben om die levensstijl uit te voeren is energie.
Als we een bepaalde tijd niet eten, vecht ons lichaam tegen de klok om ervoor te zorgen dat het al zijn middelen gebruikt om energie voor ons te vinden, omdat we die niet uit voedsel halen. Als gevolg van niet eten komt het vaak voor dat iemand een sterke afname van energie ervaart. Medical News Today merkt op dat lichamelijke vermoeidheid kan optreden wanneer we ons lichaam niet voldoende voeden om te kunnen functioneren. Plotseling kunnen de eenvoudigste taken een last lijken, en degenen met een fysiek actieve levensstijl zullen meer dan waarschijnlijk een afname van hun trainingsprestaties zien.

6. Je hersensignalen kunnen uit balans raken
Van je emoties tot je denkproces, niet eten knoeit met de natuurlijke basislijn die je lichaam voor je heeft. Veel aspecten van het functioneren van lichaam en hersenen raken plotseling uit balans als we stoppen met het voeden met het voedsel dat we nodig hebben om te overleven. Een van de vele dingen die uit balans raken door niet te eten zijn onze hormonen; zoals hierboven vermeld is ghreline het hongerhormoon dat onze hersenen een signaal geeft dat het tijd is om te eten. Een ander hormoon speelt hier ook een rol, namelijk leptine.
Leptine is het hormoon dat ons verzadiging signaleert. Wanneer je aan het eten bent en je begint te voelen dat het tijd is om te stoppen, doet leptine zijn werk op de achtergrond. Als we het natuurlijke ritme van ons lichaam omgooien door niet te eten, raken deze hormonen meer dan waarschijnlijk in de war. Volgens National Eating Disorders zal het onthouden van voedsel onze leptineniveaus verwarren als we eindelijk eten, waardoor het moeilijk wordt om te beseffen of we vol zitten. Dit is typisch de reden waarom crash diëten niet werken, omdat je leptine niveaus te laag zijn om volheid aan te geven, en als gevolg daarvan krijgen velen hun gewicht direct terug door overeten.

7. Het kan helpen bij gewichtsverlies
Wie wil afvallen, valt gemakkelijk ten prooi aan dieetgrillen en trends. Er is een reden waarom veel lijners na afloop van hun dieet vaak weer aankomen. Een van de belangrijkste redenen is dat hun dieet niet iets is dat ze op lange termijn kunnen volhouden. Eén methode lijkt echter een beproefde praktijk te zijn, omdat die meer wordt gepresenteerd als een levensstijl. Die methode is intermitterend vasten.
Door een dag niet te eten, doen we aan intermitterend vasten. Dr. Steve Mount van de Universiteit van Maryland deelt met Global News wat er met hem gebeurt als hij 24 uur niet eet – een praktijk die hij al jaren op bepaalde dagen van elke week toepast: “Het verbeterde mijn stabiliteit, mijn vermogen om de hele dag geconcentreerd te blijven, mijn insulinerespons.” Dr. Krista Varady deelt haar inzichten met Global News: “Mensen krijgen er veel meer vertrouwen in omdat de wetenschap erachter staat. Het werkt en het schaadt mensen op geen enkele manier. Artsen staan er veel positiever tegenover.”
Het is altijd het beste om met uw arts te overleggen of u een goede kandidaat bent voor intermitterend vasten, want het is niet voor iedereen weggelegd.

8. Het kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren
Tot nu toe hebben we een heleboel negativiteit behandeld die optreedt als we een bepaalde periode niet eten, meer bepaald 24 uur lang. Het goede nieuws, het is niet allemaal verschrikkelijk! Vasten heeft wetenschappelijk bewezen ook positieve resultaten op te leveren.
Volgens een studie uit 2018 is bewezen dat vasten gedurende een bepaalde periode het risico op diabetes en coronaire hartziekten verlaagt en de stofwisseling verbetert. Bovendien leverden de resultaten van deze studie op dat de deelnemers lagere niveaus van TMAO (Trimethylamine-N-oxide) vertoonden, een giftige verbinding gemaakt door menselijke darmbacteriën (via Food Revolution Network). Deze productie wordt in gang gezet door het eten van bepaalde soorten voedsel, en de aanwezigheid van deze verbinding wordt vaak in verband gebracht met ontstekingen. Bovendien is de aanwezigheid van deze darmbacteriën een factor die artsen plegen te gebruiken als medische indicator om te helpen bij het voorspellen van beroertes, hartaanvallen en zelfs de dood.

9. Je lichaam kan ontgiften van cholesterol
Er gebeuren veel dingen in ons lichaam achter de schermen als we een hele dag niet eten. Zonder voedsel in ons, is het een wonder hoe ons lichaam verschillende interne processen opereert. Terwijl het ketoseproces doorgaat, kan het lichaam een kleine “voorjaarsschoonmaak” houden. In ketose kan het lichaam beginnen zichzelf te ontgiften van cholesterol en urinezuur, waarbij deze twee componenten vrijkomen in de bloedbaan.
Tijdens dit proces kan men verschillende bijwerkingen ondervinden, zoals hoofdpijn, duizeligheid, uitputting, of spier- en gewrichtspijnen (via Better Me). Wanneer het lichaam het einde van deze zuivering nadert, kunnen deze niet-zo-welkome bijwerkingen beginnen te verminderen, en de bloeddruk kan dan beginnen te dalen. Volgens Healthline kan deze kleine maar krachtige zuivering van cholesterol het risico op het ontwikkelen van levensbedreigende aandoeningen in de toekomst, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, helpen verminderen.

10. Je metabolisme zou kunnen vertragen
Hoewel verschillende studies hebben aangegeven dat vasten gedurende een bepaalde periode kan helpen bij het verhogen van de stofwisseling, zijn er evenveel studies die het volledige tegenovergestelde hebben geconcludeerd. Het is belangrijk op te merken dat genetica een grote rol speelt in je metabolisme, en daarom kunnen de resultaten van vasten variëren.

Volgens Healthline kan het eten van te weinig of helemaal geen calorieën je stofwisseling vertragen. Een van de vele redenen waarom het sterk aan te raden is om met een arts te praten voordat je probeert af te vallen, is dat je te horen kunt krijgen dat te snel te weinig eten het tegenovergestelde beoogde effect kan hebben. Uw lichaam kan dan merken dat voedsel plotseling schaars is, en daarom kan het in de “hongermodus” terechtkomen, dat is wanneer het calorieën vasthoudt om te bewaren wat het al heeft. Klinisch diëtist Haley Robinson van Piedmont merkt op: “Als je een maaltijd overslaat of lange tijd niet eet, gaat je lichaam in de overlevingsstand.”

Bron: Thelist