Succes van Novo Nordisk drijft Deense economie naar nieuwe hoogten

De economie van Denemarken heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een aanzienlijke boost gekregen, voornamelijk dankzij het succes van farmaceut Novo Nordisk met de verkoop van het afslankmiddel Wegovy en het diabetesmedicijn Ozempic.

Volgens het nationale statistiekbureau steeg het Deense bruto binnenlands product (bbp) in de laatste drie maanden van 2023 met 2,6 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de eerdere raming van 2 procent. Deze opmerkelijke groei was grotendeels te danken aan nieuwe gegevens over export en de Deense industrie.

Hoofdeconoom Tore Stramer van de Deense Kamer van Koophandel schrijft de “fenomenale groei” grotendeels toe aan de ambitieuze uitbreidingsplannen van Novo Nordisk. Deze ontwikkeling heeft zijn visie op het groeipotentieel van de Deense economie drastisch veranderd.

De Deense centrale bank verhoogde vorige week haar prognoses voor de economische groei dit jaar, waarbij werd verwezen naar het succes van de farmaceutische industrie van het land.

Wegovy en Ozempic zijn dankzij aanbevelingen van beroemdheden zoals Elon Musk en Kim Kardashian enorm populair geworden als afslankmiddel, waardoor Novo Nordisk moeite heeft om aan de vraag te voldoen. Om deze reden heeft het bedrijf de afgelopen maanden miljarden geïnvesteerd om de productie op te schalen. Op de beurs is Novo Nordisk uitgegroeid tot het meest waardevolle bedrijf in Europa.

Bron: despecialist