Ozempic van diabetesmedicijn tot wondermiddel.

Ozempic, een opmerkelijk farmaceutisch product, is in de recente tijd niet alleen bekend geworden als een effectief middel voor diabetes type 2, maar ook als een krachtig hulpmiddel bij gewichtsverlies. Echter, ondanks de groeiende populariteit, ondervindt het medicijn ook kritiek. Hoe is dit geneesmiddel plotseling zo invloedrijk geworden en wat brengt de toekomst voor Ozempic?

Oorspronkelijk ontwikkeld voor patiënten met diabetes type 2, richt Ozempic zich op het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Dit is van cruciaal belang, gezien de ernstige complicaties die kunnen ontstaan bij langdurige hoge bloedsuikerspiegels, waaronder schade aan de ogen, nieren en bloedvaten, evenals hart- en vaatziekten.

Een opvallend effect van Ozempic is de verminderde eetlust en het langdurige verzadigingsgevoel na de maaltijd, mogelijk gemaakt door het actieve bestanddeel semaglutide. Het bedrijf achter Ozempic, Novo Nordisk, speelde slim in op deze eigenschap door in 2021 een nieuw product genaamd Wegovy te introduceren, met een verhoogde dosis semaglutide. Het product vereist echter een voorschrift van een arts.

Hoewel Wegovy momenteel nog niet verkrijgbaar is op de Nederlandse markt, heeft het in de Verenigde Staten sinds 2021 al een prominente plaats verworven, waar het zowel door Hollywood als door een aantal bekende persoonlijkheden zoals Elon Musk, Tracy Morgan, Sharon Osbourne en Amy Schumer wordt geprezen vanwege de verbluffende effecten op gewichtsverlies.

De populariteit van Ozempic en Wegovy heeft de aandacht getrokken op sociale media, met frequente promoties op platforms zoals TikTok, wat de hype heeft overgebracht naar andere delen van de wereld, waaronder Nederland.

Niettemin, ondanks de positieve resultaten, zijn er enkele zorgen gerezen met betrekking tot de beschikbaarheid van het medicijn. Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft artsen en apothekers opgeroepen om Ozempic alleen voor te schrijven aan patiënten met diabetes, gezien de beperkte beschikbaarheid die naar verwachting tot begin 2024 zal voortduren.

Hoewel velen het potentieel van Ozempic als een effectief middel voor gewichtsverlies onderkennen, benadrukken experts dat het geen wondermiddel is en dat aanpassingen in levensstijl, voeding en lichaamsbeweging nog steeds essentieel zijn. Ondertussen hebben sommige gezondheidsspecialisten ook hun bezorgdheid geuit over mogelijke bijwerkingen van Ozempic, zoals misselijkheid, uitdroging, diarree en risico op alvleesklierontsteking.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft zelfs een onderzoek gestart naar de mogelijke associatie van vermageringsgeneesmiddelen, waaronder Ozempic, Saxenda en Wegovy, met zelfmoordgedachten en zelfbeschadiging, wat nog meer zorgen toevoegt aan de al bestaande kritiek op het gebruik van deze medicijnen.

Bron