Obesitasmedicijn Mounjaro binnenkort beschikbaar in Nederland

Ondanks de aanzienlijk hoge prijs (tot meer dan 1000 dollar per maand) in Amerika is Mounjaro zeer geliefd als afslankhulpmiddel. Hoewel het medicijn vergelijkbaar is met Ozempic, heeft het toch zijn eigen unieke kenmerken. Binnenkort komt Mounjaro beschikbaar in Nederland. Hieronder vind je wat je moet weten over Mounjaro.

Wat is Mounjaro?
Mounjaro, ook bekend als tirzepatide, is een voorgeschreven injecteerbaar medicijn dat recentelijk is goedgekeurd door zowel het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) als de Amerikaanse FDA voor de behandeling van patiënten met type 2 diabetes en Obesitas. Tirzepatide dat bekend staat als een effectief middel om af te vallen is goedgekeurd voor de behandeling van overgewicht en obesitas. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat Mounjaro gemiddeld een gewichtsverlies van 22% in 72 weken geeft.

Hoe werkt Mounjaro of tirzepatide?
Dit medicijn bootst kunstmatig twee hormonen na die van nature in de darmen vrijkomen na het eten: Glucagonachtig peptide-1 (GLP-1) en Glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP). GLP-1 stimuleert de alvleesklier om meer insuline af te geven na het eten, vermindert de eetlust en bevordert het gevoel van verzadiging. GIP zorgt ook voor een toename van insuline na het eten.

Wat is het verschil tussen Ozempic en Mounjaro?
Hoewel beide medicijnen vergelijkbare kenmerken hebben, zijn er enkele verschillen. Beide zijn goedgekeurd door EMA en FDA voor de behandeling van type 2 diabetes en vereisen wekelijkse injecties. Echter, Mounjaro bootst naast GLP-1 ook GIP na, terwijl Ozempic dat niet doet.

Hoeveel gewicht kun je verliezen met Mounjaro?
In SURMOUNT-1 namen meer dan 2500 deelnemers deel zonder diabetes, maar met overgewicht of obesitas (gemiddeld 105 kg). SURMOUNT-2 omvatte 938 deelnemers met type 2 diabetes. In beide studies kregen deelnemers wekelijkse injecties met tirzepatide of een placebo, samen met dieetbegeleiding en beweging. De resultaten na 72 weken toonden aan dat deelnemers significant gewicht verloren, met niet-diabetische deelnemers die gemiddeld 22% van hun lichaamsgewicht verloren met een dosis van 10 mg per week.

Werkt tirzepatide voor iedereen?
Niet bij iedereen. Ongeveer één op de tien niet-diabetici en één op de zes diabetici slaagde er niet in om 5% van hun lichaamsgewicht te verliezen met de hoogste dosis tirzepatide.

Werkt Mounjaro beter dan Ozempic voor gewichtsverlies?
Dit is nog niet zeker bekend, omdat er nog niet voldoende studies zijn die tirzepatide rechtstreeks vergelijken met semaglutide (de actieve stof in Ozempic en Wegovy). Wat gebeurt er als je stopt met Mounjaro?

Het is waarschijnlijk dat je weer gewicht zult aankomen, zoals bij alle medicatie voor gewichtsverlies het geval is.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Mounjaro?

Zoals bij elk geneesmiddel kunnen er bijwerkingen optreden, waaronder maag- en darmklachten, een lage bloedsuikerspiegel, pancreatitis en een verhoogd risico op schildkliertumoren en schildklierkanker. Raadpleeg altijd een arts voor meer informatie over de mogelijke bijwerkingen en de geschiktheid van dit medicijn voor uw situatie.