Nieuwe obesitasmedicatie: tot meer dan 20% gewichtsverlies

16-03-2023

Gemiddeld meer dan 20 procent gewichtsverlies bij obesitaspatiënten in nog geen anderhalf jaar. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Echter tirzepatide is het eerste anti-obesitasmiddel dat dat voor elkaar krijgt, zo blijkt uit een recente studie.

Dagelijkse of wekelijkse injecties

“Liraglutide, semaglutide,… allemaal zijn het stoffen die de hersenen het signaal geven dat we genoeg gegeten hebben. Het verschil zit hem in het aantal receptoren waarop ze werken. Liraglutide – de werkende stof van anti-obesitasmedicatie Saxenda – werkt op twee kernen in de hersenen, semaglutide (Ozempic) op drie en daarmee heeft het een grotere kans op succes. De volgende stap spreekt voor zich: als we verschillende van die stoffen zouden kunnen combineren, kunnen we meer kernen bereiken en kunnen ze elkaar versterken, met een nog grotere kans op meer gewichtsverlies bij meer mensen met obesitas. Dat is wat nu met tirzepatide voor het eerst bewezen is.” De verwachting is dat Tirzepatide in 2023 voor de Europesche markt wordt gekeurd als medicijn tegen obesitas.

Ontstaan als medicatie voor mensen met diabetes

Zowel tirzepatide als semaglutide (Ozempic en Wegovy) worden toegediend door middel van wekelijkse injecties, en de liraglutide (Saxenda) zelfs door dagelijkse prikken. “Ozempic gebruiken we in de eerste plaats tegen diabetes, maar nu ook meer en meer tegen obesitas. Daar mag niet roekeloos mee omgesprongen worden. Het is en blijft een oplossing voor mensen met een BMI van meer dan 27, als alternatief voor bariatrische chirurgie, een maagverkleining dus. Het is niet de bedoeling dat artsen dit middel voorschrijven aan een dame die drie kilo moet afvallen om in haar bikini te passen!” Dat geldt ook voor tirzepatide, dat overigens ook niet meteen binnen handbereik is. “Deze mooie resultaten van tirzepatide moeten nog verder bevestigd worden door bijkomende studies die nu nog bezig zijn. Het zal dus nog even duren vooraleer tirzepatide als medicatie kan worden goedgekeurd en beschikbaar wordt voor mensen met obesitas.”

Wellicht minder doeltreffend in pilvorm

Semaglutide is onder de naam Rybelsus ook verkrijgbaar als pil die je dan dagelijks moet nemen. “Voor mensen met diabetes, he, niet met de bedoeling om af te vallen. De orale versie van semaglutide werd nog niet onderzocht bij obesitas, maar we vermoeden dat er qua gewichtsverlies een groot verschil is met de wekelijkse injecties: het injecteerbare middel is duidelijk superieur. Dat is niet onlogisch. Bij orale inname zijn er veel meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat de doeltreffendheid van de semaglutide vermindert. Je mag de pil enkel met twee slokjes water nemen. Als je ze met een glas water slikt, gaat de efficiëntie meteen met de helft naar beneden. Je mag een half uur ervoor en erna niets eten, want in de maag kan het maagzuur ervoor zorgen dat de tabletten sneller oplossen dan de bedoeling is. Kortom: er kan erg veel mislopen, waardoor er weinig of geen gewichtsverlies is. En dat terwijl die pillen erg duur zijn en niet terugbetaald worden.”

Bijwerkingen?

De onderzoekers noteerden als bijwerkingen van de tirzepatide vooral misselijkheid, braken, diarree en constipatie. Die misselijkheid en diarree komt ook wel voor bij het gebruik van semaglutide, niet? “Als mensen die ermee behandeld worden zich te buiten gaan aan veel en vet eten, kan dat inderdaad misselijkheid of diarree veroorzaken”, bevestigt prof. Van Gaal. “Het voordeel van semaglutide is dat het al zo’n tien jaar ingezet wordt bij patiënten met diabetes en dat we er dus al veel meer over weten. Er is al vastgesteld dat het een gunstige invloed heeft op meer dan alleen gewicht en diabetes: minder cardiovasculaire problemen, minder sterfte.”

Bron: Universitair Ziekenhuis Antwerpen