'Natuurlijke Ozempic' is niet wat het lijkt, aldus medische experts

Berberine, het plantaardige verbinding die wordt gepromoot als “Natuurlijke Ozempic”, blijkt volgens experts geen vervanging te zijn voor populaire diabetes- en afslankmedicijnen zoals Ozempic en Wegovy. Hoewel berberine als supplement trendy is geworden en op sociale media wordt geprezen, uiten medische experts hun zorgen over het gebruik ervan. Berberine wordt beschouwd als een voedingssupplement en niet als een gereguleerd medicijn, waardoor het niet dezelfde strenge testprocedures heeft doorstaan als Ozempic en Saxenda.

Hoewel berberine enig effect kan hebben op het gewichtsverlies en de metabole systemen van het lichaam, is het effect bescheiden in vergelijking met de krachtige resultaten van Ozempic en Wegovy. In klinische onderzoeken hebben deze medicijnen aanzienlijke gewichtsvermindering laten zien, terwijl berberine slechts een kleine daling in de body mass index (BMI) veroorzaakte. Bovendien is berberine niet uitgebreid bestudeerd in grootschalige klinische onderzoeken zoals echte medicijnen.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen en interacties van berberine. Het kan problemen veroorzaken wanneer het wordt gecombineerd met andere medicijnen, zoals metformine, en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken vanwege de antimicrobiële effecten. Berberine heeft ook gevaarlijke interacties met bepaalde medicijnen en mag niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding.

Hoewel berberine interessante eigenschappen heeft en historisch gezien in de kruidengeneeskunde werd gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en medisch advies in te winnen voordat men berberine of andere ongereguleerde supplementen gebruikt. Het is altijd raadzaam om de juiste medische begeleiding te zoeken en met een zorgverlener te overleggen voordat je besluit om berberine te gebruiken als alternatief voor voorgeschreven medicatie zoals Ozempic of Saxenda. De FDA heeft berberine nog niet goedgekeurd als medicijn en waarschuwt tegen geneeskrachtige claims die worden gemaakt door bedrijven op hun websites.

Bron: CNN

Ontvang Ozempic-updates

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen