Metabolisme & GLP-1

In de zoektocht naar gewichtsverlies kan het verleidelijk zijn om calorieën drastisch te beperken. Echter, het verminderen van calorie-inname tot een extreem laag niveau kan eigenlijk leiden tot het tegenovergestelde effect. Het vertragen van het metabolisme als gevolg van te weinig calorieën kan het lichaam signaleren om meer vet op te slaan. Dit is waar een gebalanceerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl van cruciaal belang zijn, vooral als je GLP-1 medicatie gebruikt. Hier zijn enkele handige do’s en don’ts om je voedingspatroon te ondersteunen, evenals tips om misselijkheid te beheren die gepaard kan gaan met het gebruik van GLP-1 medicatie.

Do’s:

 1. Kies magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis, mager rundvlees, eieren en magere zuivelproducten voor spieropbouw en verzadiging.
 2. Eet verschillende groenten zoals bladgroenten, broccoli, bloemkool, paprika, wortelen en tomaten voor een laag caloriegehalte en rijke voedingsstoffen en vezels.
 3. Geniet van seizoensgebonden vruchten als tussendoortje, maar beperk de inname van fruitsappen vanwege hun suikergehalte.
 4. Kies volkoren granen zoals volkoren brood, bruine rijst, volkoren pasta en havermout voor hun vezelrijk karakter en langdurige verzadiging.

Don’ts:

 1. Vermijd suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensappen, gezoete thee en energiedranken. Kies in plaats daarvan voor water, ongezoete thee of bruiswater met een vleugje citroen of komkommer.
 2. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood, snacks, gebak en geraffineerde granen. Kies voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.
 3. Beperk de inname van verzadigde en transvetten die vaak voorkomen in gefrituurd voedsel, snacks en bewerkte voedingsmiddelen. Kies in plaats daarvan voor gezonde vetten zoals avocado, olijfolie, noten en zaden.
 4. Beperk je alcoholinname vanwege de hoge calorieën en het negatieve effect op gewichtsverlies. Kies voor lichtere opties zoals wijn of sprankelend water met een scheutje alcohol.

Omgaan met misselijkheid:

Bij het gebruik van GLP-1 medicatie is misselijkheid een veelvoorkomende bijwerking. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

 • Vermijd sterk ruikend voedsel, vet voedsel en gefrituurd voedsel, omdat deze de misselijkheid kunnen verergeren.
 • Kies in plaats daarvan voor licht verteerbaar voedsel zoals biscuits, rijst, toast, soepen en gelatine.
 • Gember- of muntthee kan helpen bij misselijkheid.
 • Vermijd direct na het eten gaan liggen, aangezien dit de misselijkheid kan verergeren.

Bron