Hulp bij afvallen: 8 voedingstips

27-02-2023

Voedingsdeskundige Angela Borges voor gewichtsverlies deelt 8 redenen waarom mensen niet afvallen en hoe je dit te veranderen voor blijvende resultaten.

Angela, die 18 jaar lang jojo-diëten volgde voordat ze duurzaam gewichtsverlies bereikte deelt hierbij haar kennis.  Angela begon aan te komen in haar tienerjaren en bezocht verschillende voedingsdeskundigen die haar vertelden dat het antwoord was om koolhydraten te verminderen, salades te eten en een paar dagen te vasten. Hoewel ze resultaten zag, kreeg ze later weer eetbuien en viel ze terug. Angela benadrukt dat duurzaam gewichtsverlies niet alleen gaat over ‘calorieën in versus calorieën uit’, maar ook over het creëren van gezonde eetgewoonten die op de automatische piloot kunnen worden gezet voor blijvend succes.

Hierbij haar inzichten waar je niet afvalt:

  1. Je eet gezond, maar teveel koolhydraten.
    Volgens Angela zijn gezond eten en gezond eten om vet te verliezen heel verschillend. Om lichaamsvet te verliezen, moet je nog steeds een calorietekort creëren, ongeacht of je dieet gezond is of niet. Koolhydraten zijn wel nodig maar je eet waarschijnlijk teveel koolhydraten.
  2. Je eet te weinig.
    Te weinig eten kan leiden tot een vertraagde stofwisseling en kan ervoor zorgen dat je stopt met afvallen. Te weinig eten kan ook leiden tot overeten en uiteindelijk tot gewichtstoename.
  3. Je slaapt niet genoeg.
    Onvoldoende slaap kan een enorme invloed hebben op twee belangrijke hongerhormonen, ghreline (het hongerhormoon) en leptine (het verzadigingshormoon). Als je moe bent, heb je meer kans op een hongergevoel en overeten. Je moet idealiter elke nacht tussen de zeven en negen uur slaap krijgen.
  4. Je tussendoortjes zijn er vaak.
    Je hebt de neiging om vaak ongezonde tussendoortjes te eten. Dit heb je vaak niet in de gaten maar dit zijn suikerrijke tussendoortjes.
  5. Je geeft te snel op.
    Afvallen kost tijd en je moet onthouden dat vooruitgang niet lineair is. Verwacht ups en downs, die een volkomen normaal onderdeel van het proces zijn.
  6. Je bent gestrest.
    Chronische stress verhoogt het cortisolniveau, waardoor je je hongeriger voelt en het verlangen naar comfortvoedsel toeneemt. Stressbeheersing is een essentieel onderdeel van elk gewichtsbehoudsplan.
  7. Je vertrouwt te veel op lichaamsbeweging.
    Hoewel lichaamsbeweging kan helpen bij het afvallen, is voeding altijd het belangrijkst.
  8. Je eet niet genoeg eiwitten.
    Eiwit is essentieel voor gewichtsverlies omdat het helpt om je vol en tevreden te houden, waardoor overeten wordt voorkomen. Tijdens het verteringsproces van eiwitten versnelt ook je stofwisseling. Kijk naar goede eiwitbronnen zoals eieren, vlees en vette vis zoals zalm.

Bron: Dailymail