Gebruik Ozempic moet onder medische begeleiding

23-01-2023

Met de groeiende populariteit van nieuwe medicijnen voor gewichtsverlies, benadrukken artsen de potentiële risico’s. Door goede medische begeleiding worden de risico’s beperkt. Ozempic is een populair medicijn voor mensen met diabetes type 2 en obesitas.

Toen onderzoekers ontdekten dat een klasse medicijnen die aanvankelijk werden gebruikt om diabetes type 2 te behandelen, ook gewichtsverlies kon veroorzaken, wonnen de medicijnen Victoza en Ozempic aan populariteit als behandelingsoptie voor obesitas.

Gegeven als dagelijkse of wekelijkse injecties, helpen deze medicijnen, GLP-1 RA’s genaamd, mensen om insuline aan te maken en de hoeveelheid suiker in het bloed te verlagen. De FDA keurde in 2014 later een GLP-1 RA goed voor chronisch gewichtsbeheer. Extra medicijnen in de klas zijn sindsdien goedgekeurd voor gewichtsverlies.

Novo Nordisk, het farmaceutische bedrijf dat Ozempic, Victoza en een ander medicijn genaamd Wegovy maakt – dat specifiek bedoeld is voor gewichtsverlies – zei afgelopen december: “Hoewel we erkennen dat sommige zorgverleners Ozempic voorschrijven aan patiënten wiens doel het is om af te vallen gewicht, is het aan de klinische discretie van elke zorgverlener om de beste behandelmethode voor hun patiënten te kiezen.”

In de herfst waren er af en toe tekorten aan verschillende doseringen van Ozempic en Wegovy.

Schildklierkanker

Bij 45.000 Amerikanen wordt jaarlijks schildklierkanker vastgesteld. Met chirurgie en therapie is de 5-jaarsoverleving 98%, maar dit hangt grotendeels af van het type schildklierkanker en het stadium van de ziekte.

In een verklaring zegt Novo Nordisk dat uitgebreide gegevens van gerandomiseerde onderzoeken, langetermijnstudies en real-world bewijs “geen causaal verband hebben aangetoond tussen het gebruik van GLP-1-receptoragonisten en het risico op schildkliertumoren.”

Novo Nordisk “behoudt vertrouwen in het voordeel-risicoprofiel van zijn producten en blijft zich inzetten voor het waarborgen van de veiligheid van de patiënt”, aldus de verklaring. De medicijnen kunnen soms misselijkheid, pijn op de injectieplaats en ontsteking van de alvleesklier veroorzaken. Sommige patiënten die gelijktijdig diabetesmedicatie gebruiken, kunnen ook een lage bloedsuikerspiegel ervaren. Patiënten worden momenteel elke 3-4 maanden gecontroleerd met lever-, diabetes-, nier-, cholesterol- en elektrolyttesten. Schildkliertesten worden momenteel niet aanbevolen. “Dit zou waarschijnlijk niets veranderen aan de manier waarop men voorschrijft, maar het is iets om op te letten”, vertelde Dr. Yufei Chen, assistent-professor algemene chirurgie aan het Cedars-Sinai Medical Center.

Bron: ABCNews