De 7 slechtste voedingsmiddelen voor buikvet

06-02-2023

1. Frisdrank
Gewone frisdrank zit vol met toegevoegde suiker. Er zitten tot negen theelepels suiker in een blikje frisdrank en een onderzoek onder meer dan 14.000 mannen toonde aan dat zelfs een matige consumptie van frisdrank (en andere met suiker gezoete dranken) de gewichtstoename en het risico op obesitas vergroot.

En als je denkt dat light frisdrank de oplossing is, dan heb je het mis: Een onderzoek onder 749 mensen boven de 50 toonde aan dat het drinken van dieetdrank gecorreleerd was met een tailleomtrek die bijna vier keer zo groot was als bij mensen die geen dieetdrank dronken.

Dit komt waarschijnlijk door het effect dat kunstmatige zoetstoffen hebben op het darmmicrobioom (gezonde darmbacteriën). Kortom, ze beschadigen het. Normaal gesproken helpen gezonde bacteriën je stofwisseling bij het verwerken van bloedlipiden en het reguleren van lichaamsvet, stelt Dr. Li, arts en wetenschapper. Omdat kunstmatige zoetstoffen deze gezonde bacteriën verstoren, heeft lichaamsvet de neiging toe te nemen, ondanks de “niet-voedzame” eigenschappen van dieetdrank.

2. Bewerkt voedsel
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten veel synthetische chemicaliën, waaronder kunstmatige conserveringsmiddelen, smaakstoffen en kleurstoffen die je vetstofwisseling kunnen verstoren. Bovendien bevatten bewerkte voedingsmiddelen vaak toegevoegde suiker en verzadigd vet, die obesitas bevorderen, voegt Dr. Li eraan toe. Als u ouder bent dan 50 en niet erg actief, maar wel veel voorbewerkte snacks en junkfood eet, zult u vrijwel zeker meer buikvet kweken.

3. Snoep
Bijna iedereen houdt van snoep, maar de meeste snoepjes zijn lege calorieën, gemaakt van toegevoegde suiker en darm microbieel schadelijke kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Kijk maar eens naar de ingrediënten op de doos van uw favoriete snoep en u zult begrijpen hoe chemisch het eten van snoep is, aldus Dr. Li.

Onderzoekers hebben aangetoond dat hoge fructose maïsstroop specifiek de groei van vetcellen (adipocyten genaamd) stimuleert. Meer snoep betekent meer vet.

4. Gefrituurd voedsel
Veel mensen houden van knapperig voedsel zoals frietjes, donuts en gebakken kip – maar studies hebben aangetoond dat het eten van gefrituurd voedsel in verband wordt gebracht met obesitas. De reden hiervoor? Gefrituurd voedsel bevat meer calorieën en ze absorberen de olie waarin ze gebakken zijn, legt Dr. Li uit.

Een studie uit Spanje onderzocht meer dan 33.000 mannen en vrouwen, waaronder die ouder dan 50 en ontdekte dat het risico van centrale obesitas (uitpuilend buikvet) met 17 procent toenam bij mannen en 27 procent bij vrouwen die het meest gefrituurd voedsel aten.

5. Yoghurt met fruitsmaak
Yoghurt is een gezond probiotisch voedsel dat, in zijn puurste vorm, de gezondheid van de darmen kan verbeteren door de introductie van gezonde bacteriën. Gewone yoghurt wordt ook in verband gebracht met minder gewicht en minder lichaamsvet. Dit voordeel wordt echter tenietgedaan wanneer de yoghurt toegevoegde suiker bevat, zoals bij yoghurt met een dikke laag gezoet fruit in de verpakking, aldus Dr. Li.

De suiker kan de groei van vet aanwakkeren en voegt extra calorieën toe. Om buikvet te bestrijden, eet yoghurt, maar wel de ongezoete soort.

6. Alcohol
Als je alcohol drinkt – zelfs in kleine hoeveelheden – kan dat de gezondheid van je darmen schaden.

Alcohol kan je darmmicrobioom schaden, dus het is essentieel om een balans te vinden en te bepalen hoeveel alcohol je drinkt om je darmgezondheid te beschermen en daarmee overtollig buikvet te voorkomen, legt Liana Werner-Gray, gecertificeerd voedingsdeskundige, uit. Ook bevat alcohol een groot aantal calorieën met zeer weinig voedingsvoordeel, dus het zijn relatief zinloze calorieën om te consumeren vanuit een standpunt van gewichtsverlies.

7. Voedsel met veel verzadigde vetten
Deze vetten zitten in vleeswaren, vette zuivel en boter. Te veel verzadigd vet kan slagaders verstoppen en de bloedtoevoer naar de hersenen verhinderen, stelt Werner-Gray. Ook kan te veel vlees en vetrijke zuivel de samenstelling van de microben in je darmen veranderen. Dit zal bijdragen tot de ophoping van vet in je buik.

Bron: Parade