Skip to main content

Afvallen in de overgang

De overgang is een fase waarin veel vrouwen te maken krijgen met veranderingen in hun lichaam, waaronder gewichtstoename. Dit kan een frustrerend proces zijn, omdat het lijkt alsof je ondanks een gezond dieet en voldoende beweging toch aankomt. De hormonale schommelingen die tijdens de overgang plaatsvinden, kunnen invloed hebben op je stofwisseling, vetopslag en eetgewoonten. Gelukkig zijn er manieren om tijdens deze periode effectief af te vallen en je gewicht onder controle te houden.

Waarom is afvallen moeilijker tijdens de overgang?

Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding drastisch. Het oestrogeenniveau daalt, wat direct invloed heeft op de stofwisseling. Dit betekent dat je lichaam minder calorieën verbrandt, zelfs wanneer je niets verandert aan je dieet of beweegpatroon. Daarnaast heeft het lichaam de neiging om meer vet op te slaan, met name rondom de buikstreek. Deze factoren maken het afvallen lastiger, maar niet onmogelijk.

Afvallen in de overgang

Wat kun je doen aan overgangskilo’s?

Tijdens de overgang is het vaak lastig om gewicht te verliezen door hormonale veranderingen die je stofwisseling en vetopslag beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen om effectief af te vallen.

  • Eet bewust: Zorg ervoor dat je dieet rijk is aan eiwitten en vezels om je langer verzadigd te voelen en spiermassa te behouden. Vermijd bewerkte voeding en suikerrijke snacks die je bloedsuikerspiegel doen schommelen.
  • Beweeg regelmatig: Krachttraining helpt je spiermassa op te bouwen, wat belangrijk is om je stofwisseling te ondersteunen. Daarnaast kunnen cardiovasculaire oefeningen, zoals wandelen en fietsen, bijdragen aan het verbranden van calorieën.
  • Beheer stress en slaap: Stress en onvoldoende slaap kunnen leiden tot een verhoogde aanmaak van cortisol, wat bijdraagt aan vetopslag, vooral rond de buik. Ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen helpen je stressniveau te verlagen en je slaap te verbeteren.

Als deze aanpassingen in leefstijl niet voldoende zijn, kan het gebruik van medicatie een optie zijn om je overgangskilo’s aan te pakken.

Is afvallen met medicatie
iets voor mij?

Eetlustremmende medicatie als hulpmiddel

Soms merk je dat aanpassingen in je voeding en beweging niet voldoende zijn om de extra kilo’s van de overgang kwijt te raken. In dat geval kunnen eetlustremmers een ondersteuning zijn. Eetlustremmers helpen om je hongergevoel te verminderen, zodat je minder calorieën binnenkrijgt zonder het gevoel te hebben dat je jezelf uithongert.

Eetlustremmers zijn er in verschillende vormen, waaronder tabletten en injecties. Ze werken door het verzadigingsgevoel te versterken of het beloningssysteem in je hersenen te beïnvloeden, waardoor je minder behoefte hebt aan tussendoortjes en grote maaltijden.

Medische hulp bij afvallen

Afvallen met injecties

Injecties zijn een effectieve manier om gewicht te verliezen, omdat ze de spijsvertering vertragen en ervoor zorgen dat je langer een vol gevoel hebt na het eten. Dit helpt om de calorie-inname te verminderen zonder voortdurend honger te hebben. Injecties bevatten stoffen die het natuurlijke hormoon nabootsen, wat zorgt voor een sneller verzadigingsgevoel. Uit onderzoek blijkt dat injecties kunnen leiden tot gewichtsverlies van 22% van het lichaamsgewicht.

Prikangst? Kies voor tabletten

Als je last hebt van prikangst of liever geen injecties gebruikt, zijn er ook alternatieven beschikbaar in de vorm van tabletten. Hoewel tabletten doorgaans iets minder effectief zijn dan injecties, bieden ze nog steeds aanzienlijke ondersteuning bij het beheersen van je eetlust en het afvallen. Tabletten werken vaak door het beloningssysteem in de hersenen te beïnvloeden, waardoor je minder cravings hebt en je eetlust beter onder controle kunt houden. Hierdoor is gewichtsverlies tot 12% mogelijk.

Ontdek jouw opties in een gratis adviesgesprek

Bij StopOvergewicht kun je een gratis adviesgesprek plannen. Tijdens dit gesprek evalueren we jouw situatie en bespreken we de meest effectieve strategieën om jouw streefgewicht te bereiken.

Ik wil een gratis adviesgesprek
Afvallen met injecties Nicole

Veelgestelde vragen over afvallen in de overgang

Waarom is afvallen moeilijker tijdens de overgang?

Eetlustremmers zijn medicijnen of supplementen die helpen om je hongergevoel te verminderen. Ze werken door je hersenen of je spijsvertering te beïnvloeden, waardoor je langer vol blijft en minder snel geneigd bent om te eten.

Welke rol speelt voeding bij het verliezen van gewicht tijdens de overgang?

Voeding is cruciaal. Eiwitrijke en vezelrijke voeding helpt je langer verzadigd te blijven en voorkomt schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Het aanpassen van je calorie-inname kan ook nodig zijn omdat je lichaam minder calorieën verbrandt.

Helpt krachttraining bij afvallen in de overgang?

Hoewel eetlustremmers je kunnen helpen minder honger te hebben, zijn ze het meest effectief in combinatie met een gezonde leefstijl, inclusief een gebalanceerd dieet en voldoende beweging.

Wat kan ik doen om stress te verminderen tijdens de overgang?

Stressmanagement is belangrijk, omdat stress het hormoon cortisol verhoogt, wat kan leiden tot extra vetopslag, vooral rond de buik. Yoga, meditatie en voldoende slaap kunnen helpen om stress te verminderen.

Hoe kunnen eetlustremmers helpen tijdens de overgang?

Eetlustremmers verminderen je hongergevoel, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt zonder dat je constant honger hebt. Ze kunnen vooral nuttig zijn wanneer aanpassingen in voeding en beweging niet voldoende zijn.

Hoe werken injecties voor gewichtsverlies?

Injecties vertragen de maaglediging, waardoor je langer vol blijft na het eten. Ze bevatten stoffen die het natuurlijke hormoon nabootsen, wat zorgt voor een sneller verzadigingsgevoel. Uit onderzoek blijkt dat injecties kunnen leiden tot een gewichtsverlies van gemiddeld 22%.

Zijn injecties pijnlijk?

Injecties zijn meestal niet pijnlijk en worden toegediend met een dunne naald, vergelijkbaar met insuline-injecties. Veel mensen vinden het proces eenvoudig en wennen snel aan de routine.

Wat als ik prikangst heb?

Als je prikangst hebt, kun je kiezen voor eetlustremmende tabletten. Hoewel tabletten iets minder effectief zijn dan injecties, kunnen ze nog steeds helpen bij het beheersen van je eetlust en gewichtsverlies van 12% mogelijk maken.

StopOvergewicht behandelingen

Welke mogelijkheden zijn er?

COMPLEET
€575 / maand
6 maanden traject

Gemiddeld 8-12% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (tabletten)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Behandellocatie
bij u in de buurt

Duurzaam resultaat

Start je afslanktraject

COMFORT
€575 - 775 / maand
6 maanden traject

Tot 22% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (prikpen)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Coachingsgesprek met diëtist

Duurzaam resultaat

Start je afslanktraject

ELITE *
€875 / maand
6 maanden traject
* Alleen in NH

Tot 22% gewichtsverlies

Medicatie behandeling (prikpen)

Consult met arts

Intensieve begeleiding

Medische check (bloedonderzoek)

Coachingsgesprek met diëtist

Aan huis service

Start je afslanktraject

Starten met het afvalprogramma

Om in aanmerking te komen voor het gebruik van het afvalmedicijn begint u met het maken van een afspraak bij StopOvergewicht voor een medische intake. Bloedonderzoek is daarbij een standaard onderdeel. De StopOvergewicht behandeling wordt alleen voorgeschreven als u aanzienlijk overgewicht heeft. Ook zal bij de medische intake uw persoonlijke motivatie voor het behandelprogramma van belang zijn.

Afspraak maken