5 meest gemaakte eetfouten

Wetenschappers stellen dat diëten niet effectief zijn en benadrukken dat kleine aanpassingen in eetgedrag veel meer impact hebben op gewichtsverlies.

Vaak zijn mensen zich niet bewust van hun ongezonde eetgewoonten, waardoor ze ongemerkt meer eten dan gewenst. Dit maakt het moeilijk om blijvend gewicht te verliezen of leidt zelfs tot extra gewichtstoename. Hoofdredacteur Sterre van Leer noemt het zonde dat mensen worstelen met diëten, terwijl deze uiteindelijk weinig effect hebben.

Een onderzoek onder bijna 1.500 mensen die willen afvallen, onthulde de vijf meest voorkomende ‘eetfouten’:

  1. Op dieet gaan: Meer dan de helft (55%) van de mensen die willen afvallen, volgt regelmatig een dieet waarbij ze tijdelijk veel minder eten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit niet werkt, omdat 80% van degenen die via een dieet aanzienlijk gewicht verliezen na vier à vijf jaar terugkeert naar hun oude gewicht, of zelfs zwaarder wordt.
  2. Eten voor de televisie: Ongeveer 51% van de mensen die willen afvallen, eet regelmatig terwijl ze iets anders doen, zoals televisiekijken. Dit resulteert in 10% meer consumptie voor de tv.
  3. Standaard lekkers in huis halen: Bijna de helft (46%) heeft vaak of bijna altijd verleidelijke snacks in huis, zoals chips, koek, chocolade en snoep. Het blijkt moeilijk om hiervan af te blijven, vooral wanneer het binnen handbereik is.
  4. Grote porties nemen: Ruim een derde (37%) kiest niet voor de kleinste portie als er een keuze is. Porties van snacks en frisdrank zijn door de jaren heen steeds groter geworden, wat resulteert in een verschuiving waarbij wat nu als klein wordt beschouwd, eerder medium was.
  5. Niet naar je lichaam luisteren: 40% herkent niet de signalen van hun lichaam dat ze genoeg hebben gegeten en blijft dooreten, waardoor de grote porties volledig worden geconsumeerd.

Bron: Psychologiemagazine