Het mediterrane dieet voor gewichtsverlies

13-02-2023

Het mediterrane dieet is een populair dieet dat afkomstig is uit het Middellandse-Zee gebied en staat bekend dat het goede effecten heeft voor je gezondheid. Het dieet is gebaseerd op een eetpatroon dat in Mediterrane regio al duizenden jaren wordt gevolgd en bestaat uit veel groenten, fruit, volle granen, vis, noten en zaden.  Vlees, melkproducten en suiker worden afgeraden. Het dieet bevat ook een hoge hoeveelheid gezonde vetten, zoals olijfolie.

Studies hebben aangetoond dat het mediterrane dieet leidt tot een significante vermindering van het lichaamsgewicht en een verbetering van je gezondheid. Het helpt je ook om gezonder ouder te worden. Bovendien verkleint de het de risico’s voor chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Een van de redenen waarom het mediterrane dieet effectief is voor gewichtsverlies is omdat het rijk is aan vezels en voedingsstoffen en laag is in verwerkte suikers en bewerkte levensmiddelen. Door veel groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten te eten werkt je metabolisme beter. Dit resulteert in een gezonde en geleidelijke gewichtsvermindering of gewichtsbehoud.

Het mediterrane dieet bestaat uit de volgende voeding:

  • Groenten: tomaten, broccoli, komkommers, aardappelen, zoete aardappelen, boerenkool, spinazie, uien, bloemkool, wortelen, spruitjes en rapen
  • Vis en zeevruchten: tonijn, makreel, garnalen, zalm, sardines, forel, oesters, mosselen, krab en mosselen
  • Vlees: kip, eend en kalkoen
  • Eieren: kip, kwartel en eendeneieren
  • Zuivel: kaas, yoghurt en melk
  • Vruchten: appels, bananen, sinaasappels, druiven, dadels, vijgen, meloenen, peren, aardbeien en perziken
  • Noten en zaden: amandelen, hazelnoten, cashewnoten, walnoten, pinda’s, macadamianoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en watermeloenpitten
  • Notenboter: amandelboter, cashewboter en pindakaas
  • Vruchten: peulvruchten, pinda’s, kikkererwten, bonen, erwten en linzen
  • Grote granen: Haver, bruine rijst, volkorenbrood, rogge, gerst, maïs, boekweit en volkoren pasta
  • Kruiden en specerijen: knoflook, salie, nootmuskaat, kaneel, basilicum, munt, rozemarijn en peper
  • Gezonde vetten: extra vierge olijfolie, olijven, avocado’s en avocado-olie.
    Gezonde vetten zoals boter, avocado-olie en olijfolie kunnen worden gebruikt om verschillende recepten te bereiden.

Bron: Sportskeeda