23-01-2023
Wat doet te veel suiker met je?
Te veel suiker beschadigt ons hart, lever en hersenen.
Voedingsdeskundige Bhakti Kapoor vertelde in haar recente Instagram-bericht hoe deze overtollige suiker een schadelijk effect kan hebben op veel van onze cruciale organen, waaronder het hart, de lever en de hersenen.
Het overslaan van desserts en suiker in je thee betekent niet noodzakelijkerwijs dat je suikerconsumptie onder controle is. Als je regelmatig brood, eiwitrepen, ontbijtgranen, ketchup, gearomatiseerde yoghurt of saladedressings uit de winkel eet, kan het zijn dat je veel toegevoegde suikers binnenkrijgt, wat op zijn beurt schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
Hoewel natuurlijke bronnen van suiker, zoals fruit met mate, veilig zijn, is het de toegevoegde suiker in verpakte producten die de echte bedreiging vormt voor onze gezondheid en ons een verhoogd risico geeft op zwaarlijvigheid, diabetes type 2, hartaandoeningen, tandbederf, leveraandoeningen en zelfs kanker.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie moeten volwassenen en kinderen hun dagelijkse inname van toegevoegde suikers verminderen tot minder dan 10% van hun totale energie-inname.
“De belangrijkste bronnen van toegevoegde suiker zijn suikerhoudende dranken, snoep, gebakken producten en gezoete zuivelproducten. Zelfs hartige producten, zoals brood, tomatensaus en eiwitrepen, kunnen suiker bevatten, waardoor het maar al te gemakkelijk wordt om te veel te genieten van de zoete dingen. ‘, zegt Kapoor.
Kapoor zegt dat toegevoegde suikers moeilijk te herkennen zijn op voedingsetiketten, omdat ze kunnen worden geëtiketteerd als glucosestroop, agavenectar, palmsuiker, suikerrietsap of sucrose. Dit is echter allemaal suiker en kan ons lichaam dus op verschillende manieren schaden.
Suiker en je brein
Suiker is zeer verslavend. Bloedsuikerproblemen kunnen leiden tot hersenmist, angst, hoofdpijn, lage energieniveaus, duizeligheid, prikkelbaarheid, onbedwingbare trek en meer. Op de lange termijn kan het bijdragen aan de ontwikkeling van cognitieve achteruitgang, geheugenverlies en zelfs de ziekte van Alzheimer.
Suiker en je ogen
Een hoge bloedsuikerspiegel heeft een negatieve invloed op elk bloedvat in ons lichaam. Bedenk eens wat er gebeurt met brood in de broodrooster… dat gebeurt er met onze vaten met een hoge bloedsuikerspiegel. De ogen hebben tonnen kleine bloedvaten. Een hoge bloedsuikerspiegel kan leiden tot problemen zoals wazig zien, staar, glaucoom en retinopathie. Diabetes is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij volwassenen.
Suiker en je huid
Suiker verhoogt insuline waardoor ontstekingen toenemen, waardoor aandoeningen zoals acne, rosacea, psoriasis en eczeem erger worden. Het versnelt veroudering en veroorzaakt rimpels door collageen af te breken. Het verergert ook allergische huidreacties.
Suiker en je tanden
Suikerconsumptie leidt tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Een slechte mondgezondheid kan tot ziekte leiden als we de ziekteverwekkers inslikken en ze ons lichaam binnendringen. Deze slechte bacteriën kunnen bijdragen aan een lekkende darm, hartaandoeningen en een slechte gezondheid.
Suiker en je hart
Te veel suiker verhardt de slagaders en beschadigt het hartweefsel. Suiker put mineralen zoals magensium uit die essentieel zijn voor de cardiovasculaire gezondheid (vaak zijn er hartritmestoornissen). Insulineresistentie leidt tot hypertensie en hartaandoeningen. De belangrijkste doodsoorzaak bij volwassenen met diabetes zijn hartaanvallen en beroertes.
Suiker en je maag
Suiker voedt ziekteverwekkende (slechte) bacteriën waardoor er een overgroei ontstaat van slechte bacteriën, ontstekingsbacteriën en gisten. Deze onbalans van goede en slechte bacteriën leidt tot verminderde immuniteit, systemische ontsteking en verminderde opname van voedingsstoffen. Het leidt ook tot een verhoogde hunkering naar suiker, wat de cyclus in stand houdt.
Suiker en je lever
De lever zet overtollige suiker om in vet. De lever overladen met suiker (vooral fructose) is vergelijkbaar met overladen met alcohol. Fructose wordt aangetroffen in tafelsuiker, fructose-glucosestroop en agave. Hoge suikerinname leidt tot leververvetting en triggert weerstand tegen gewichtsverlies.
Bron: UStoday