Wegovy (Ozempic) vs. Mounjaro: wat zijn de verschillen?

Wegovy (Ozempic) en Mounjaro zijn twee medicijnen die recent veel aandacht hebben gekregen vanwege hun effect in de behandeling van obesitas en in sommige gevallen, type 2 diabetes. Hoewel ze op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, zijn er belangrijke verschillen die ze onderscheiden en relevant maken voor verschillende patiëntengroepen.

Wegovy (Ozempic), van fabrikant Novo Nordisk met de werkzame stof semaglutide, is een GLP-1 receptoragonist. Het bootst het effect na van het GLP-1 hormoon, dat de insulineproductie verhoogt na het eten en de eetlust vermindert. Cliënten injecteren zichzelf wekelijks, wat kan leiden tot significant gewichtsverlies en verbetering van de bloedsuikerspiegel bij mensen met type 2 diabetes. Volgens klinisch onderzoek van de fabrikant vallen gebruikers gemiddeld 15% af in 68 weken.

Mounjaro van Eli Lilly, aan de andere kant, bevat tirzepatide en is uniek omdat het niet alleen als GLP-1 receptoragonist werkt, maar ook de werking van GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide) nabootst. Deze dubbele werking kan leiden tot een nog grotere vermindering van de bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies. Mounjaro wordt ook wekelijks toegediend via een injectie. Volgens klinisch onderzoek van fabrikant vallen gebruikers gemiddeld 22% af in 68 weken.

De keuze tussen Wegovy en Mounjaro hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke gezondheidssituatie van de patiënt, eventuele comorbiditeiten, en hoe hun lichaam reageert op de behandeling. Mounjaro lijkt veelbelovend voor cliënten die niet alleen hun gewicht willen beheersen maar ook hun bloedsuikerspiegel effectiever willen reguleren.

Beide medicijnen hebben bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree en een risico op schildklierkanker, die cliënten moeten overwegen in overleg met de arts. De uiteindelijke keuze moet worden gemaakt op basis van een zorgvuldige afweging van de voordelen, risico’s, en persoonlijke levensstijl en voorkeuren.