Wegovy: meer dan alleen een afslankmedicijn

Obesitas en type 2 diabetes komen vaak voor bij patiënten met hartfalen met ejectiefractie. Momenteel zijn er geen goedgekeurde therapieën die zich specifiek richten op obesitas-gerelateerde hartfalen.

Het populaire afslankmedicijn Wegovy lijkt substantiële gezondheidsvoordelen te bieden voor mensen met deze veelvoorkomende vorm van hartfalen. Wegovy is effectief voor gewichtsverlies en ook voor het voorkomen van hartfalen bij diabetes 2 patiënten volgens de resultaten van de STEP HFpEF DM-studie.

De studie, die onlangs gepubliceerd is in het New England Journal of Medicine, toonde aan hoe het medicijn Wegovy patiënten met type 2 diabetes en obesitas-gerelateerde hartfalen met ejectiefractie hielp met het verminderen van de gezondheidsrisico’s. Hartfalen met ejectiefractie doet zich voor wanneer het hart regelmatig pompt, maar te stijf is om zich goed te vullen.

De huidige behandeling voor deze aandoening omvat verandering van de persoonlijke leefstijl in combinatie met algemene medicatie zoals bloedverdunners. Er zijn geen goedgekeurde therapieën om deze specifieke aandoening te behandelen, en het aantal mensen dat het heeft, is aanzienlijk gegroeid, aldus de auteurs van de studie.

“Ik denk dat de studie duidelijk suggereert dat, hoewel gewichtsverlies waarschijnlijk een belangrijke factor is voor vermindering van de gezondheidsrisico’s, het gewichtsverlies niet alles kan verklaren,” zei Dr. Mikhail Kosiborod, hoofdonderzoeker van de studie en cardioloog bij het Saint Luke’s Mid America Heart Institute.

“Als patiënten met diabetes-2 door dezelfde medicatie 40% minder gewicht verliezen dan vergelijkbare hartpatiënten zonder diabetes, zou men verwachten dat het gezondsheidsvoordeel ook 40% minder is” zei hij. Maar  de positieve gezondheidsvoordelen waren eigenlijk ongeveer hetzelfde.

“Ik denk dat de onderzoeksresultaten veelbelovend zijn mede omdat deze patiënten echt moeilijk te behandelen zijn. En er komen er elke dag meer bij,” zei Kosiborod. “Tot  voor kort hadden we deze groep heel weinig te bieden.

Bron: CNN