Wat je moet weten als je wilt stoppen met Wegovy

Het gebruik van Wegovy zorgt bij clienten voor gewichtsverlies met een verbetering van hun algemene gezondheid. Maar wat als je wilt stoppen met deze GLP-1 medicatie? Is het veilig om te stoppen met de medicatie? Veel mensen zijn bang dat ze weer zullen aankomen als ze stoppen met Wegovy. Dit is wat je moet weten als je overweegt te stoppen met Wegovy.

Zo werkt Wegovy
Artsen die obesitas behandelen benadrukken dat obesitas een chronische aandoening is die permanent moet worden behandeld, net als hartziekte of hoge bloeddruk. De nieuwe GLP-1 medicijnen werken door hormonen in de darmen en de hersenen na te bootsen om eetlust en gevoelens van verzadiging te reguleren.

Waarom willen mensen stoppen met de medicatie?
Sommige mensen die hun gezondheids- en gewichtsdoelen hebben bereikt met de medicijnen, willen stoppen. Ook komt het voor dat patiënten last hebben van bijwerkingen zoals misselijkheid en obstipatie. Anderen willen stoppen voor vakanties of speciale gelegenheden – of gewoon omdat ze de wekelijkse injecties niet eindeloos willen blijven nemen.

“Voor mij is het een hulp, het is een ondersteuning,” vertelt Donna Cooper uit Front Royal, Virginia, die in negen maanden bijna 40 pond (18 kilogram) is afgevallen met behulp van Wegovy, samen met dieet en meer lichaamsbeweging. “Op een gegeven moment moet je ervan af. Ik wil er niet voor altijd op blijven.”

Mensen die met populaire obesitasmedicijnen zoals Wegovy kilo’s zijn kwijtgeraakt, staan voor dit nieuwe dilemma. Velen vrezen dat ze weer zullen aankomen en terug zullen vallen in oude gewoonten als ze stoppen met de medicatie. Uit studies blijkt dat een deel van de clienten die de medicijnen onderbreken, het grootste deel van het verloren gewicht weer aankomen.

Er zijn echter ook clienten die ervoor kiezen om een doe-het-zelf-strategie te volgen om langzaam af te bouwen van de medicijnen en slank te blijven. Dit omvat geleidelijk verminderen van de doses, intermitterend innemen van de medicatie of stoppen en weer starten ervan alleen wanneer nodig.

Dit gebeurt er wanneer je stopt
Bij het gebruik van Wegovy verandert het lichaam de manier waarop energie wordt opgeslagen. Als je stopt met het nemen van de medicatie, kan het voorkomen dat je weer aankomt. Sommige clienten melden een terugkeer van symptomen van overgewicht, zoals het zogenaamde ‘food noise’ of indringende gedachten over voedsel. Dit betekent hevige honger en verminderde gevoelens van verzadiging tijdens het eten. Het is daarom belangrijk dat de opties worden besproken met een medisch specialist die je gaandeweg kan begeleiden en adviseren.

Bron: Seattle Times