Wandelen: de meest toegankelijke vorm van beweging!

26-04-2023

Wandelen kan je dat extra zetje geven om meer af te vallen. Naast het verbranden van calorieën heeft wandelen een positief effect op dus zowel je fysieke maar ook je mentale gezondheid.

Doordat wandelen zo laagdrempelig is, het kan immers overal en altijd, is deze sportieve activiteit door vrijwel iedereen te beoefenen. Met de lente en zomer in het vooruitschiet is het daarnaast heerlijk om lekker de buitenlucht op te zoeken. Om jou wat handvaten te geven het meeste uit jouw wandeling te halen hierbij 10 tips:

  1. Het klinkt zo vanzelfsprekend maar o zo belangrijk. Zeker in de zomer verlies je veel vocht door te zweten en op tijd hydrateren is dan extra belangrijk. Beter een flesje te veel bij dan te weinig.
  2. Probeer een actieve houding aan te nemen. Dat wil zeggen; loop met een rechte rug en schouders naar voren. Het kan helpen je buik regelmatig aan te spannen. Dit is extra zwaar maar direct een mooie oefening voor tijdens het wandelen. Doordat je meerdere spieren aan het werk zet zul je spierkracht opbouwen en sneller afvallen. Het kan helpen om een rugzak met wat gewicht te dragen (denk aan flesjes water). Hierdoor ga je vanzelf rechter lopen en door het extra gewicht zelfs nog meer calorieën verbranden.
  3. Bouw het op. Ga niet direct lange afstanden wandelen om blessures te voorkomen. Ook het tempo is hierin belangrijk. Door op verschillende tempo’s te lopen word je hart aan het werk gezet en verbrand je meer calorieën dan door constant hetzelfde tempo te lopen.
  4. Plan je wandelingen in. Je gaat bijvoorbeeld elke dinsdag- en donderdagavond na het avondeten wandelen. Door het in te plannen heb je een houvast en meer structuur in je wekelijkse beweegmomenten.
  5. Is het lastig een structuur aan te houden? Zoek dan een wandelmaatje. Door het maken van een afspraak met je wandelmaatje heb je een mooie stok achter de deur om toch te gaan.
  6. Druk met de werk of de kinderen? Probeer dan te wandelen tijdens de pauze van je werk of je haal je kinderen ter voet op van school. Ook de trap nemen of je auto verder weg parkeren zijn goede stappen. Door meerdere momenten dagelijks te wandelen kun je al een hoop vooruitgang boeken!
  7. Uitrusting! Jouw uitrusting is van belang om de wandeling geslaagd door te komen. Een korte wandeling door het park kan best op sneakers maar wil je er werk van maken schaf dan een paar goede wandelschoenen aan. Je voeten zullen je dankbaar zijn! Ook is het altijd wijs een paraplu of opvouwbare poncho mee te nemen. Zo kun je bij regen toch enigszins droog thuis komen.
  8. Luister naar dat boek dat al tijden ligt te wachten of volg je nieuwe favoriete podcast. Wandelen is bij uitstek de activiteit om dit gecombineerd te doen.
  9. Zoek de natuur op! Het is al vele malen wetenschappelijk aangetoond dat de aanwezigheid van flora jouw gezondheid verbetert. Het is dé plek om te wandelen die helpt tegen bijvoorbeeld mentale klachten als stress en negatieve gevoelens.
  10. De laatste van vandaag: probeer te genieten. Hierdoor houd je het makkelijker vol en blijf je gemotiveerd. Het kan helpen om verschillende routes of gebieden te lopen. De gratis app’s Alltrails en de ANWB hebben schitterende wandelroutes voor zowel beginner als gevorderde.