Waarom is Ozempic zo effectief?

10-04-2023

Injecteerbare medicijnen zoals Ozempic, Wegovy en semaglutide hebben een direct effect op de signalen die onze hersenen ontvangen over honger. Dit verklaart waarom deze medicijnen zo effectief zijn bij de behandeling van obesitas en diabetes. Het gebruik van deze medicijnen kan mensen helpen om overgewicht te verliezen en hun eetlust beter te reguleren. Volgens Karin Conde-Knape, senior vicepresident van global drug discovery bij Novo Nordisk, het bedrijf dat deze medicijnen produceert, zijn de resultaten zo indrukwekkend omdat de medicijnen de hersenen van mensen veranderen door het hongergevoel te reguleren op een geheel nieuwe manier.

Ozempic en Wegovy zorgen ervoor dat mensen zich vol voelen terwijl ze minder eten, dankzij het directe effect op verzadiging. Conde-Knape legde uit dat de medicijnen ook de soorten voedsel kunnen beïnvloeden waar mensen naar verlangen, door zich te richten op een ander deel van de hersenen dat signalen van tevredenheid stuurt bij het eten van bepaalde soorten voedsel. Patiënten hebben gezegd dat ze na het gebruik van Ozempic minder interesse hebben in voedingsmiddelen waar ze voorheen van hielden, zoals fastfood, koffie, alcohol en KitKats, en meer van gezonde opties zoals kool en smoothies.

Ozempic bootst een stof na die van nature voorkomt in onze darmen, genaamd GLP-1, een hormoon dat honger reguleert. Dit hormoon lijkt op een stof die gevonden wordt in het gif van Gila-monsters. GLP-1-mimeticum heeft echter een langer en duurzamer effect dan het natuurlijke hormoon. Ozempic vertraagt ook de spijsvertering en kan de bloedsuikerspiegel reguleren door de productie van glucose in de lever te vertragen. De meest voorkomende bijwerkingen van Ozempic zijn buikkrampen, misselijkheid en andere maag-darmproblemen, zoals diarree, braken en obstipatie.

Obesitas is geen eenvoudig probleem, omdat de regulatie van het energieverbruik en de voedselinname in de hersenen zeer complex is. Volgens Conde-Knape hebben de meeste zwaarlijvige patiënten een genetische component die de ziekte bevordert, en er zijn waarschijnlijk ook nog omgevingsfactoren die niet goed begrepen worden. Het GLP-1-hormoon dat van nature in de darm wordt afgescheiden, reguleert specifieke hersengebieden die de honger en het verzadigingsgevoel na een maaltijd controleren. Bij mensen met obesitas kan de regulatie van dit hormoon verstoord zijn.

Bron: Insider