Van Xenical tot Zepbound: hoe anti-obesitas medicijnen zich in 25 jaar hebben ontwikkeld

De goedkeuring door de Food and Drug Administration (FDA) van GLP-1-agonisten Wegovy (semaglutide) en Zepbound (tirzepatide) waren belangrijke momenten in de recente geschiedenis van medicijnen voor gewichtsverlies, maar ze zijn niet de eerste die in het nieuws kwamen. In 1999 werd Xenical (orlistat), een lipase-remmer, goedgekeurd voor gewichtsverlies. Met de 25e verjaardag van de goedkeuring van het medicijn in april is het de perfecte tijd om te verkennen hoe de nieuwe generatie gewichtsverliesmedicijnen zich verhoudt tot oudere en hoe de markt voor gewichtsverliesmedicijnen blijft evolueren.

GLP-1 agonisten: Nieuwe spelers in het langdurige spel van gewichtsverlies

Obesitas, medisch gedefinieerd als een body mass index groter dan 30, wordt beschouwd als een volksgezondheidsnoodtoestand, waarbij meer dan 42% van de volwassenen in de Verenigde Staten in deze categorie valt en 9% (1 op de 11 mensen) voldoet aan de criteria voor ernstige obesitas.

Zelfs nu obesitasgevallen zijn toegenomen, was er tot voor kort geen grote vooruitgang geboekt in medicijnen voor gewichtsverlies sinds Xenical eind jaren 90. Pas vorig jaar toonde een klinische onderzoek ontdekking aan dat GLP-1-agonisten, gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes, ook effectief kunnen zijn bij het helpen van mensen om gewicht te verliezen.5 “Dual-acting medicijnen met glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide (GIP) en GLP-1 hebben het veld volledig veranderd qua effectiviteit,” vertelde Colleen Tewksbury, PhD, RDN, een woordvoerster van de Academy of Nutrition and Dietetics, aan Verywell. “Vóór deze medicijnen waren de meeste anti-obesitasmedicijnen matig effectief.”

Tot nu toe heeft de FDA slechts drie van deze medicijnen goedgekeurd voor gewichtsverlies: Saxenda, Wegovy en Zepbound. Andere GLP-1-agonisten, zoals Ozempic en Trulicity, zijn alleen FDA-goedgekeurd voor de behandeling van type 2 diabetes, niet voor gewichtsverlies.

De reden dat GLP-1-medicijnen zoveel aandacht krijgen, is eenvoudigweg dat ze zeer effectief zijn in vergelijking met de medicijnen die hen voorgingen. En 25 jaar geleden was dat Xenical.

“Xenical liet een gewichtsverlies van ongeveer 5% van het totale lichaamsgewicht zien,” vertelde Dan Azagury, MD, sectiehoofd van Minimaal Invasieve en Bariatrische Chirurgie aan de Stanford University, aan Verywell. “Echter, GLP-1’s tonen drie tot vier keer de effectiviteit van Xenical. Belangrijker nog, van alle patiënten die Xenical zouden nemen, zou slechts een klein deel dat effect zien. De grote verandering met GLP-1’s is dat non-responders eerder uitzonderingen dan regel zijn, met een responspercentage van 90%.”

Xenical vs. Wegovy en Zepbound

Naast effectiviteit en responspercentage zijn er verschillende andere factoren die GLP-1’s onderscheiden van Xenical, waaronder hoe ze werken, hoe ze worden ingenomen, hun bijwerkingen en hoeveel de behandeling kost.

Hoe ze werken
Xenical, Zepbound en Wegovy kunnen allemaal helpen bij gewichtsverlies, maar ze werken op verschillende manieren.

Xenical is een lipase-remmer die de absorptie van een deel van het vet dat iemand consumeert, blokkeert, wat gewichtsverlies kan ondersteunen wanneer het wordt gebruikt in combinatie met andere strategieën zoals dieet en lichaamsbeweging.

Zepbound is een dual-acting GIP- en GLP-1-receptoragonist die is goedgekeurd voor de behandeling van type 2 diabetes en obesitas. GLP-1 en GIP werken samen om de maag langzamer te laten legen, wat helpt om het gevoel van verzadiging te vergroten en de eetlust te verminderen, evenals helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Wegovy is een GLP-1-receptorantagonist die is goedgekeurd voor de behandeling van obesitas. Het werkt op een vergelijkbare manier als Zepbound door de maaglediging te vertragen, waardoor je sneller vol zit en voedselverlangens kunt verminderen of zelfs stoppen.

Hoe goed ze werken

Het grootste verschil tussen lipase-remmers en GLP-1’s is hoe effectief ze zijn.

Onderzoeken hebben aangetoond dat Xenical de lichaamsgewichten van deelnemers met 5% of meer heeft verminderd na één jaar behandeling. Een kleiner aantal mensen bereikte een vermindering van 10% van het lichaamsgewicht.

Hoewel deze percentages voldoende zijn om als effectief te worden beschouwd, vergelijk ze met de percentages van mensen die Wegovy gebruiken, die gemiddeld 15% van het lichaamsgewicht verliezen, en Zepbound, die ongeveer 21% verliezen.

Wegovy en Zepbound scoren ook hoger dan Saxenda wat betreft gewichtsverlies: mensen die Saxenda 68 weken gebruiken, verliezen ongeveer 7,4% van hun lichaamsgewicht, wat meer overeenkomt met Xenical dan met nieuwere GLP-1’s.6

Dus, hoewel Xenical werkt, lijken GLP-1’s gewoon beter te werken. Het is ook belangrijk op te merken dat dieet- en levensstijlveranderingen (zoals regelmatig sporten) worden aanbevolen, samen met het gebruik van de medicijnen om de meeste voordelen van het gewichtsverlies te behalen.

Hoe ze worden ingenomen

Een ander belangrijk verschil tussen Xenical en nieuwere medicijnen voor gewichtsverlies is de toediening.

Xenical is een orale capsule die drie keer per dag wordt ingenomen, één dosis bij elke maaltijd.

Zepbound en Wegovy worden niet oraal ingenomen. Deze medicijnen worden gegeven met een subcutane injectiepen die eenmaal per week wordt toegediend (op dezelfde dag van de week). De dosis kan met of zonder voedsel worden ingenomen.

De Wegovy-injectiepen is verkrijgbaar in verschillende doses (0,25 mg–2,4 mg). Meestal beginnen mensen met de laagste dosis en verhogen ze de dosis elke vier weken als deze wordt verdragen, tot de maximale dosis van 2,4 mg is bereikt.

De Zepbound-injectiepen is verkrijgbaar in een enkele dosis. Mensen beginnen doorgaans met een dosis van 2,5 mg gedurende vier weken. De dosis wordt elke week incrementeel verhoogd, tot een maximale dosis van 15 mg is bereikt.

Bijwerkingen en risico’s

Alle medicijnen kunnen bijwerkingen en risico’s hebben, en medicijnen voor gewichtsverlies vormen daarop geen uitzondering. Het is belangrijk om met uw zorgverlener over deze aspecten van het innemen van de medicijnen te praten, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken over uw behandeling.

Bijwerkingen van Xenical zijn onder meer:

  • Winderigheid

  • Toegenomen stoelgang

  • Vette/olieachtige ontlasting

  • Hoofdpijn

  • Verminderde eetlust

  • Misselijkheid en braken

 • Buikpijn Rectaal ongemak

  Zepbound en Wegovy hebben vergelijkbare gastro-intestinale bijwerkingen, waaronder:

   • Diarree

   • Misselijkheid

   • Braken

   • Constipatie

   • Buikpijn

   • Haarverlies

   • Hoofdpijn

   • Vermoeidheid

  • Duizeligheid

  Hoeveel ze kosten

  Hoewel medicijnen voor gewichtsverlies een effectieve manier kunnen zijn om obesitas te behandelen, worden ze momenteel niet gedekt door de ziektekostenverzekering. Veel mensen die baat zouden kunnen hebben bij receptgeneesmiddelen voor gewichtsverlies kunnen er geen gebruik van maken vanwege de kosten.

  Geen van deze medicijnen voor gewichtsverlies is goedkoop: Xenical kost ongeveer $700 uit eigen zak voor 90 capsules, terwijl Wegovy en Zepbound kunnen oplopen tot meer dan $1.000 per maand.

  “De kosten zijn een belemmering en dekking door de verzekering is het belangrijkste probleem,” zei Azagury. “Dat zijn beide grote barrières voor adoptie, met name voor patiënten met lagere sociaaleconomische statussen die vaak het meest zouden kunnen profiteren. Er zijn enkele bijwerkingen, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de risico’s en bijwerkingen.”

  De toekomst van medicijnen voor gewichtsverlies

  Met de goedkeuring van GLP-1- en GLP-1/GIP-medicijnen voor gewichtsverlies betreden we een nieuw tijdperk in de behandeling van obesitas. Sommige experts zijn echter bezorgd dat met zoveel focus op effectieve behandeling, we zullen stoppen met proberen te achterhalen wat obesitas veroorzaakt en ons zullen richten op preventie.

  “Medicatie voor gewichtsverlies is een goede strategie om obesitas te verminderen, maar het is een meerledige aanpak. Preventie is cruciaal als natie en is het ultieme doel,” zei Azagury. “Maar dat zal decennia/generaties duren. We moeten patiënten behandelen die nu tegen de aandoening vechten, en de beste beschikbare tools zijn chirurgie en GLP-1’s.”

  Bron: Very Well Health