Slechtste voeding voor een hoog cholesterol

13-04-2023

Een hoog cholesterolgehalte kan veel gezondheidsproblemen met zich meebrengen, waaronder het vertragen van gewichtsverlies. Hoewel cholesterol een essentieel vet is dat nodig is voor de opbouw van cellen en hormonen, kan te veel ervan het risico op hartaandoeningen, beroertes en andere gezondheidsproblemen verhogen. Dr. Elizabeth Klodas, cardioloog, deelt de 4 slechtste voedingsmiddelen voor een hoog cholesterol – en wat zij eet om haar hart gezond te houden:

1. Rood vlees
Dit omvat hamburgers, biefstuk en varkenskarbonades. Als je geen rood vlees wilt opgeven, richt je dan op kleine hoeveelheden mager vlees. En met klein bedoel ik een portiegrootte van maximaal drie ons – en eet rood vlees hooguit één keer per week. Onthoud dat gevogelte ook verzadigd vet bevat, dus het vermijden van rood vlees betekent niet noodzakelijkerwijs dat je je op kip moet overgaan.

Wat je in plaats daarvan moet eten: denk aan vis en schaaldieren. Garnalen kunnen veel cholesterol bevatten, maar zolang je het niet bedekt met boter, levert het je voldoende eiwitten terwijl het je bloedcholesterol met rust laat. Enkele andere smakelijke magere eiwitopties zijn witvlezige vis zoals tilapia, heilbot, kabeljauw en baars.

2. Alles gefrituurd
Voedsel frituren verhoogt meestal het caloriegehalte omdat verzadigd of transvet en cholesterol door de voeding wordt opgenomen tijdens het proces.

Wat je in plaats daarvan moet eten: Bak aardappelen, boerenkool of broccoli tot ze knapperig zijn. Of je kunt investeren in een airfryer, die veel minder vet gebruikt.

3. Bewerkt vlees
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bewerkt vlees zoals bacon, hotdogs en salami geclassificeerd als kankerverwekkende stoffen. Bewerkt vlees bevat ook veel natrium en verzadigd vet.

Wat je in plaats daarvan moet eten: nep bacon zal waarschijnlijk je verlangen naar een BLT niet bevredigen. Mijn advies? Beperk deze producten aanzienlijk en maak er speciale traktaties van.

4. Gebakken producten
Massaal geproduceerde koekjes, taarten en gebak zijn vaak rijk aan calorieën, arm aan voedingsstoffen en bevatten grote hoeveelheden vet (vooral verzadigde vetten zoals boter en vet) en suiker. Dit zijn allemaal grote boosdoeners voor een hoog cholesterolgehalte.

Wat je in plaats daarvan moet eten: Bak thuis en beheer de hoeveelheid en het type vet en suiker dat je gebruikt.

Bron: CNBC