Saxenda: wat kan ik (niet) eten?

Saxenda, ook bekend als liraglutide, is een medicijn dat wordt voorgeschreven voor gewichtsverlies bij mensen met obesitas. Het werkt door het verminderen van de eetlust en het bevorderen van een vol gevoel. Hoewel Saxenda kan helpen bij het bereiken van gewichtsverlies, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan uw dieet. In dit artikel zullen we bespreken welke voedingsmiddelen u het beste kunt eten en welke u beter kunt vermijden tijdens het gebruik van Saxenda.

Wat te eten:

  1. Magere eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en behouden van spiermassa. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, kalkoen, vis, mager rundvlees, eieren en magere zuivelproducten. Eiwitten helpen ook om u langer verzadigd te voelen.
  2. Groenten: Groenten zijn laag in calorieën en rijk aan voedingsstoffen. Vul uw bord met een verscheidenheid aan groenten, zoals bladgroenten, broccoli, bloemkool, paprika, wortelen en tomaten. Ze zorgen voor vezels en bevatten weinig calorieën, waardoor u zich langer vol voelt.
  3. Fruit: Kies voor verse, seizoensgebonden vruchten als tussendoortje. Ze zijn een gezonde bron van vezels, vitaminen en antioxidanten. Beperk echter uw inname van fruitsappen, omdat deze vaak veel suiker bevatten.
  4. Volkorenproducten: Kies voor volkoren granen, zoals volkoren brood, bruine rijst, volkoren pasta en havermout. Deze voedingsmiddelen bevatten meer vezels en voedingsstoffen dan hun geraffineerde tegenhangers en dragen bij aan een langdurig vol gevoel.

Wat te vermijden:

  1. Suikerhoudende dranken: Vermijd frisdrank, vruchtensappen, gezoete thee en energiedranken. Deze dranken bevatten veel suiker en kunnen leiden tot gewichtstoename. Kies in plaats daarvan voor water, ongezoete thee of bruiswater met een schijfje citroen of komkommer.
  2. Bewerkte voedingsmiddelen: Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood, snacks, gebak en geraffineerde granen. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak veel calorieën, toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte voedingsmiddelen.
  3. Vetrijk voedsel: Hoewel het belangrijk is om gezonde vetten in uw dieet op te nemen, is het verstandig om de inname van verzadigde en transvetten te beperken. Deze vetten worden meestal aangetroffen in gefrituurd voedsel, snacks en bewerkte voedingsmiddelen. Kies in plaats daarvan voor gezonde vetten, zoals avocado, olijfolie, noten en zaden.
  4. Alcohol: Beperk uw alcoholinname, omdat het veel calorieën bevat en het gewichtsverlies kan belemmeren. Als u ervoor kiest om alcohol te drinken, doe dit dan met mate en kies voor lichtere opties zoals wijn of sprankelend water met een scheutje alcohol.

Hoewel Saxenda kan helpen bij gewichtsverlies, is het belangrijk om uw dieet aan te passen voor optimale resultaten. Kies voor magere eiwitten, groenten, fruit en volkorenproducten om uw lichaam te voorzien van voedingsstoffen en u langer verzadigd te voelen. Vermijd suikerhoudende dranken, bewerkte voedingsmiddelen, vetrijk voedsel en beperk uw alcoholinname. Raadpleeg altijd uw arts of een diëtist voor persoonlijk advies over uw dieet tijdens het gebruik van Saxenda. Met een gebalanceerd dieet en Saxenda als ondersteuning, kunt u uw gewichtsverliesdoelen effectief bereiken.

Ontvang Saxenda-updates

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen