Semaglutide: Ozempic vs. Wegovy

Semaglutide is een medicijn dat behoort tot de groep van glucagon-achtige peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten. Het werkt door de productie van insuline te stimuleren en de afgifte van glucagon te verminderen, wat resulteert in lagere bloedsuikerspiegels. Daarnaast onderdrukt het de eetlust en bevordert het het gevoel van verzadiging, wat leidt tot gewichtsverlies. Semaglutide wordt toegediend via injecties en is beschikbaar in verschillende formuleringen.

Ozempic
Ozempic, een merknaam voor semaglutide, wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de behandeling van type 2 diabetes. Het wordt wekelijks toegediend via subcutane injecties. Ozempic heeft bewezen effectief te zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegels, wat het een waardevolle optie maakt voor diabetespatiënten die hun glucoseniveaus beter willen reguleren. Bovendien kan Ozempic aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaken, wat een extra voordeel kan zijn voor mensen met obesitas.

Wegovy
Wegovy is een andere merknaam voor semaglutide, maar het is specifiek ontwikkeld voor de behandeling van obesitas. Het wordt toegediend in de vorm van een wekelijkse subcutane injectie, vergelijkbaar met Ozempic. Wegovy is bedoeld voor volwassenen met een BMI (Body Mass Index) van 30 of hoger en is geïndiceerd voor gewichtsbeheersing in combinatie met een caloriearm dieet en lichaamsbeweging. Het kan aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaken en heeft het potentieel om het risico op obesitas-gerelateerde complicaties te verminderen.

Semaglutide in beide vormen belooft een waardevolle aanvulling te zijn in de behandeling van deze veelvoorkomende aandoeningen.