Ons advies voor GLP1-medicatiegebruikers tijdens de Ramadan

De Ramadan is begonnen, een maand waarin Moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten. De ramadan heeft grote invloed op de dagelijkse routine van deelnemers, zoals veranderingen in eettijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid koolhydraten en lichamelijke activiteiten, wat voor GLP1-medicatie gebruikers een ontregelend effect kan hebben. GLP1-RA-medicijnen werden oorspronkelijk gebruikt voor type 2 diabetes, dus er zijn tal van voorbeelden van gebruik tijdens de Ramadan. Hetzelfde advies kan worden toegepast op degenen die deze medicijnen gebruiken voor gewichtsverlies. Bij injecteerbare GLP-1-medicijnen zoals Wegovy of Saxenda is het advies hetzelfde als normaal: neem het op dezelfde dag van de week op ongeveer hetzelfde tijdstip, met of zonder maaltijden. Als je vast terwijl je gewichtsverliesmedicatie gebruikt, informeer dan je arts en gezondheidscoach om je opties te bespreken, omdat het invloed kan hebben op je dosering of bijwerkingen.

Eettips tijdens de ramadan
Vasten overdag kan leiden tot een eetbui wanneer je stopt, maar het onderdrukken van je eetlust met medicatie zou dit moeten stoppen. Toch is het belangrijk om verstandige voedingskeuzes te maken als je wilt blijven afvallen. Zorg ervoor dat je geniet van een uitgebalanceerd dieet, sla je voor-dageraad maaltijd niet over en kies voor hele voedingsmiddelen met veel vezels en eiwitten. Het vormen van gezonde gewoonten draait om genieten, dus wees niet te streng voor jezelf als je Iftar met een of twee verwennerijen hebt.

Let op je routine
Je routine verandert tijdens de Ramadan, wat van invloed kan zijn op gewichtsverlies of -toename. Het is verleidelijk om minder te sporten omdat je vast, maar beweging is essentieel voor gewichtsverlies. Begin niet aan een nieuw trainingsprogramma tijdens de Ramadan, richt je op het veilig handhaven van de huidige activiteitsniveaus of zelfs minder doen, afhankelijk van hoe je je voelt. Je slaaproutine kan ook veranderen, wat een groot onderdeel is van gewichtsverlies. Bespreek altijd met een medisch professional of de dosering moet worden aangepast als je GLP-1-medicatie gebruikt tijdens de Ramadan.

Bron: Numan.com