Onderzoek naar groene thee en gewichtsverlies

Groene thee staat bekend om zijn catechinegehalte, dat wordt gezien als een potentieel hulpmiddel bij gewichtsverlies. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan in de strijd tegen overtollige kilo’s. Het catechinegehalte is hoger in groene thee dan in zwarte thee, vanwege het verschil in fermentatie van de theeblaadjes.

Onderzoekers hebben verschillende studies uitgevoerd om te bepalen of catechine uit groene thee daadwerkelijk kan helpen bij gewichtsverlies. Een overzichtsstudie uitgevoerd door de Dalhousie University in Canada toonde aan dat supplementen met groene thee-extracten kunnen leiden tot een gewichtsverlies van 0,2 tot 3,5 kilogram. Het is echter belangrijk op te merken dat de doses catechine in deze supplementen veel hoger zijn dan die in een standaard kopje groene thee, waardoor de resultaten niet direct vergelijkbaar zijn.

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat catechine het metabolisme kan versnellen en daarmee het energieverbruik kan verhogen, blijft het effect van groene thee op gewichtsverlies omstreden. Een experiment uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht in 2015 vond slechts minimale effecten op gewichtsverlies bij deelnemers die gedurende twaalf weken supplementen met een hoge dosis catechine kregen.

Hoewel groene thee diverse gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verlagen van de bloeddruk vanwege de antioxidanten, is het geen wondermiddel voor gewichtsverlies. Voedingswetenschapper Ellen Kampman benadrukt dat groene thee een gezond alternatief kan zijn voor suikerhoudende dranken, maar dat overmatige consumptie niet alleen onpraktisch is, maar ook ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.

Kortom, hoewel groene thee gunstig kan zijn als onderdeel van een gezonde levensstijl, is het geen magische oplossing voor gewichtsverlies.

Bron: Quest

Groene thee afvallen