Obesitas verandert reactie op volle maag

Recent onderzoek van AmsterdamUMC wijst uit dat de hersenen van mensen met obesitas anders reageren op verzadiging, waardoor zij vaak onvoldoende verzadiging ervaren en overeten, aldus hoogleraar Mireille Serlie. Er is een communicatiestoornis tussen het maagdarmstelsel en de hersenen bij obesitaspatiënten, wat leidt tot onterechte beschuldigingen van gebrek aan discipline. Het onderzoek omvatte 60 proefpersonen met obesitas en een gezond gewicht. Hersenscans werden gebruikt om de reactie van hersengebieden na het vullen van de maag te meten.

Bij mensen met een gezond gewicht veranderde de hersenactiviteit en werd extra dopamine vrijgegeven na consumptie van suiker of vet, wat belangrijk is voor gezond eetgedrag.

Bij mensen met obesitas werden geen meetbare veranderingen waargenomen in hersengebieden die verband houden met voedselconsumptie. Zelfs na gewichtsverlies registreerden de hersenen niet dat er voedsel in de maag was en werd er geen extra dopamine vrijgegeven na consumptie van vet.

De reden waarom mensen met obesitas toch te veel blijven eten is niet onderzocht, maar Serlie suggereert dat ze mogelijk meer voedsel moeten consumeren om dopamine aan te maken. Begeleiding en zorg zijn belangrijk voor mensen met obesitas, aldus hoogleraar Liesbeth van Rossum. Voedingsonderzoeker Paul Smeets bekritiseert het onderzoek vanwege het kleine aantal deelnemers en wijst op individuele verschillen in de reactie van de hersenen.

De studie benadrukt de uitdaging van gewichtsverlies, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan een gezonder gewicht. Het roept vragen op over de timing van veranderingen in de hersenen en of het moeilijk is om terug te keren naar het oorspronkelijke gewicht.

Bron: NOS