Nieuw onderzoek: Wegovy verlaagt hartaanvalrisico met 20%Semaglutide, de werkzame stof in Ozempic en Wegovy, blijkt het risico op een hartaanval te verminderen. Een nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk toont aan dat mensen die semaglutide gebruiken, ongeveer 20 procent minder kans hebben op een hartaanval. Het onderzoek laat zien dat semaglutide niet alleen kan helpen bij gewichtsverlies, maar ook cardiovasculaire voordelen biedt, ongeacht het startgewicht van de patiënten of hun huidige gewichtsverlies.

De studie omvatte 17.604 volwassenen van 45 jaar en ouder met een BMI van meer dan 27 uit 41 landen. De deelnemers, die al eerder hartproblemen hadden, kregen wekelijks een dosis van 2,5 mg semaglutide of een placebo voorgeschreven voor een gemiddelde periode van 40 maanden.

Patiënten die semaglutide kregen toegediend, vertoonden een ongeveer 20 procent lager risico op een hartaanval, beroerte of kans om te overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten. Hoofdonderzoeker John Deanfield benadrukte dat deze bevindingen aangeven dat het routinematig voorschrijven van dit medicijn noodzakelijk is voor de behandeling van hart- en vaatziekten. “Dit fantastische medicijn verandert echt het spel.”

Niet alleen op medisch gebied, maar ook op economisch gebied kan dit medicijn een positieve verandering teweegbrengen. Het kan immers de gezondheidskosten van miljoenen mensen met cardiovasculaire problemen aanzienlijk verlagen.