Is alcohol slecht voor je gezondheid?

30-01-2023

Vorige week heeft het Canadian Centre on Substance Use and Addiction (CCSA) een rapport van 90 bladzijden gepubliceerd met nieuwe richtlijnen voor veilig alcoholgebruik. Volgens de CCSA loop je bij een consumptie van meer dan twee alcoholische dranken per week een matig risico op nadelige gevolgen voor de gezondheid in verband met alcohol, zoals kanker, leveraandoeningen en hart- en vaatziekten. Bovendien suggereert het rapport dat drie tot zes standaarddranken per week een risico op meer dan zeven vormen van kanker inhouden. Deze aanbevelingen komen overeen met een verklaring van de WHO eerder dit jaar dat “als het gaat om alcoholgebruik, er geen veilige hoeveelheid is die de gezondheid niet beïnvloedt”.

Als je denkt aan de schade die door alcohol wordt veroorzaakt, denk je als eerste aan auto-ongelukken, caféruzies en onhandige valpartijen. Maar volgens een rapport dat in november vorig jaar in JAMA werd gepubliceerd, was slechts 40% van de sterfgevallen die aan alcohol werden toegeschreven bij Amerikaanse volwassenen tussen 20 en 64 jaar “acuut”, zoals een auto-ongeval of alcoholvergiftiging. De meerderheid, aldus het rapport, werd veroorzaakt door chronische gezondheidsproblemen zoals leverziekten, kanker en hartziekten.

Maar zoals zoveel gezondheidsonderwerpen, kunnen studies over het effect van alcohol op het lichaam troebele en tegenstrijdige resultaten opleveren. Is geen alcohol altijd beter dan een beetje alcohol? Kan alcohol in sommige opzichten gunstig zijn en in andere schadelijk? En hoeveel alcohol kan men veilig nuttigen zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid? Dit is wat we weten over alcohol en gezondheidsresultaten.

Is wijn goed voor je hart?

Sommige studies hebben gesuggereerd dat wijn cardioprotectieve effecten heeft vanwege de polyfenolen – een klasse van natuurlijk voorkomende verbindingen in fruit, chocolade, kruiden, specerijen en, jawel, wijn.

Dit is verre van zeker. Terwijl veel studies een verband hebben gevonden tussen een lage tot matige consumptie van rode wijn en een betere gezondheid van het hart, hebben andere studies het tegenovergestelde gevonden. Bovendien beweert de American Heart Association dat geen enkel onderzoek een rechtstreeks oorzakelijk verband heeft gevonden tussen alcohol en een betere gezondheid van het hart. Integendeel, “studies hebben een verband gevonden tussen wijn en voordelen zoals een lager risico om aan een hartziekte te sterven”.

Het kan zijn dat lage tot matige wijndrinkers gezondere gewoonten hebben dan niet-drinkers. Zij zouden een “mediterraan dieet” kunnen volgen, dat naast wijn ook vis, noten, volle granen en andere bekende gezonde voedingsmiddelen bevat. Andere studies hebben aangetoond dat mensen die zich onthouden van alcohol geen hoger risico lopen op hartziekten dan mensen die kleine tot matige hoeveelheden alcohol consumeren, wat erop wijst dat er geen cardioprotectief effect is. Voorts werd in ten minste één vorig jaar in JAMA gepubliceerd observatieonderzoek een verband gevonden tussen gewoontegetrouw alcoholgebruik en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vorig jaar publiceerde de World Heart Federation een beleidsnota waarin werd gesteld dat geen enkele hoeveelheid of soort alcohol als “gezond voor het hart” kan worden beschouwd.

Gelukkig zitten polyfenolen, waarvan we weten dat ze goed zijn voor de gezondheid, niet alleen in wijn. Ze zitten in veel andere plantaardige voedingsmiddelen, dus als je de gezondheidsvoordelen van deze antioxidant-achtige verbindingen wilt, heb je nog andere opties dan het ontkurken van een fles Cabernet.

Veroorzaakt alcohol kanker?

Alcohol is een bekend carcinogeen. Als je alcohol drinkt, zet een enzym in de mond het om in acetaldehyde, een chemische stof die het DNA beschadigt en het lichaam verhindert de schade te herstellen. Noelle LoConte, medisch oncoloog aan de University of Wisconsin Carbone Cancer Center en universitair hoofddocent geneeskunde aan de University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, vertelt Inverse dat wanneer je alcohol drinkt, “die kankerverwekkende stof je mond, keel en slokdarm raakt als je slikt,” daarom denken onderzoekers dat er een verband is tussen die kankers en alcoholgebruik.

“Voor borstkanker,” voegt ze eraan toe, “verhoogt alcohol de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Bij leverkanker veroorzaakt alcohol cirrose die tot kanker leidt.”

Een studie gepubliceerd in Lancet Oncology in 2021 vond dat “wereldwijd ongeveer 741.000, of 4,1 procent, van alle nieuwe kankergevallen in 2020 toe te schrijven waren aan alcoholgebruik.” Driekwart van de aan alcohol toe te schrijven gevallen betrof mannen, en de kankersites die de meeste toe te schrijven gevallen bijdroegen waren slokdarm, lever en borst (bij vrouwen).”

Hoe meer je drinkt, zegt LoConte, hoe meer je risico op alcoholgerelateerde kanker toeneemt. Hetzelfde geldt voor de duur van je drinkgedrag; als je 30 jaar matig hebt gedronken, is je risico om alcoholgerelateerde kanker te ontwikkelen groter dan iemand die dezelfde hoeveelheid heeft gedronken, maar slechts tien jaar.

LoConte zegt dat je dit risico kunt verminderen als je helemaal stopt met drinken, hoewel het vele jaren kan duren voordat je risico gelijk is aan dat van levenslange geheelonthouders.

“We weten uit onderzoek naar hoofd- en halskanker en slokdarmkanker dat het risico afneemt met de tijd, maar het duurt ongeveer 20 jaar om terug te keren naar de basislijn. Dit is vergelijkbaar met roken en hoe lang het duurt voordat het risico is teruggebracht tot het niveau van niet-roken,” zegt zij.

Schaadt alcohol je lever?

In de Verenigde Staten is volgens de Centers for Disease Control de meest voorkomende individuele oorzaak van alcoholgerelateerde sterfte een alcoholische leverziekte. De CDC schat dat tussen 2015 en 2019 jaarlijks ongeveer 22.400 mensen aan de aandoening overlijden.

Het risico om een alcoholische leverziekte te krijgen neemt toe naarmate je meer drinkt en ouder wordt. Drie stadia kenmerken het:

  • Vet stapelt zich op in de lever, wat resulteert in “alcoholische vette lever”.
  • Alcoholhepatitis, een ontsteking van de lever.
  • Cirrose, die optreedt wanneer het leverweefsel littekens krijgt.

Als je stopt met drinken, zijn de eerste twee stadia omkeerbaar; als de ziekte echter eenmaal tot het derde stadium is gevorderd, is deze niet meer omkeerbaar, zelfs niet als u stopt met alcohol.

Hoe de risico’s van alcohol voor je gezondheid te begrijpen?

Dan Malleck, een medisch historicus gespecialiseerd in drug- en alcoholregulering en -beleid en professor in het Departement Gezondheidswetenschappen aan de Brock University in Ontario, Canada, heeft een paar bedenkingen bij de richtlijnen van de CCSA – die opnieuw stellen dat meer dan twee drankjes per week een risico inhouden voor een aantal ziekten – en hoe we alcoholonderzoek in het algemeen interpreteren.

“Het komt neer op feitelijk risico versus relatief risico,” zegt Malleck tegen Inverse. “Als je risico om aan een ziekte te sterven .0002 procent is, of 2 op een miljoen, en drie drankjes per dag verhoogt je risico om aan die ziekte te sterven met 100 procent, dan heb je nu een .0004 procent, of 4 op een miljoen kans om aan die ziekte te sterven.”

“Ik heb een paar mensen horen zeggen, ‘je hebt een kans van één op 100, of één procent, om ergens aan te sterven door het drinken,'” zegt Malleck. “Wat suggereert dat je 99 procent kans hebt om aan iets anders te sterven. Maar zo is het nooit geformuleerd.”

Zijn er gezondheidsvoordelen aan alcohol?

Hoewel alcohol ontegensprekelijk de gezondheid kan schaden, denkt Malleck dat sommige potentiële gezondheidsvoordelen moeilijker te kwantificeren zijn.

“Het is belangrijk om te erkennen dat, in het algemeen, een van de dingen die mensen doen als ze naar een bar gaan niet alleen is om ruzie te maken of voor comazuipen, maar eigenlijk om hun vrienden te zien, om rond te hangen en medelijden te hebben of te vieren. Alcohol kan daarbij een rol spelen. Niet noodzakelijk, maar misschien wel. Maar sociale contacten en stressvermindering zijn goed voor de gezondheid. Dus ik denk niet dat we dat kunnen verwerpen omdat er alcohol in het spel is.”

LoConte van de Universiteit van Wisconsin en haar collega’s willen met hun werk informatie verstrekken; wat andere mensen met die informatie doen is hun zaak. “Vanuit het oogpunt van kankerpreventie is er geen ‘veilige’ hoeveelheid alcohol,” zegt ze. “Als mensen om andere redenen regelmatig drinken, is dat hun keuze. We willen dat mensen geïnformeerd zijn. Zoals het er nu voorstaat, weet slechts 30 procent van de Amerikanen van het verband tussen alcohol en kanker.”

Bron: Inverse