Inspectie volksgezondheid ontkent verbod PowNed-programma over Ozempic

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft ontkend dat ze het programma van PowNed, genaamd “PowNed of View: De Prikpen”, over het populaire afvalmedicijn Ozempic hebben verboden. Eerder werd gemeld dat de IGJ een dwangsom van €150.000 had opgelegd als het programma werd uitgezonden, maar de inspectie heeft dit tegengesproken. Volgens een woordvoerder van de inspectie was er geen sprake van een verbod of dwangsom, maar was er wel een gesprek geweest met PowNed over de naleving van de Geneesmiddelenwet.

De IGJ maakte zich zorgen over de aankondiging van het programma en vroeg zich af of de programmamakers zich bewust waren van de regels in de Geneesmiddelenwet. Deze wet verbiedt reclame voor geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn, en de IGJ ziet toe op de naleving van deze regels om de ongewenste beïnvloeding van patiënten en consumenten te voorkomen. 

Het programma “PowNed of View: De Prikpen” belicht het gebruik van Ozempic als afvalmedicijn, maar onderzoekt ook de mogelijke negatieve gevolgen en illegale handel rondom het medicijn. Presentator Filemon Wesselink ondergaat zelf een kuur met Ozempic en spreekt met artsen en mensen met diabetes die moeite hebben om het medicijn te verkrijgen vanwege de hype eromheen.

De documentaire werd uiteindelijk op woensdag 15 mei uitgezonden en is terug te kijken op de website van de NPO. Hoewel er controverse was rondom de uitzending, heeft PowNed ervoor gekozen om het programma toch uit te zenden en het publiek de kans te geven om zelf een oordeel te vormen over de kwestie.

Bron: het Parool