Suiker zit in veel voedingsmiddelen en dranken, maar te veel ervan is niet goed voor je. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel suiker je per dag mag consumeren en hoe je kunt herkennen wanneer je te veel suiker binnenkrijgt. Ontdek hoe je slimme keuzes kunt maken om minder suiker te eten en een gezondere levensstijl te leiden.
Natuurlijke versus toegevoegde suikers
Suiker is een koolhydraat dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals fruit en melk, maar het wordt ook toegevoegd aan bewerkte producten. Toegevoegde suikers, zoals tafelsuiker en glucosestroop, voegen smaak toe aan voedsel maar bieden weinig tot geen voedingswaarde.
Het lichaam verwerkt natuurlijke en toegevoegde suikers anders. Natuurlijke suikers worden langzaam afgebroken en ondersteunen belangrijke lichaamsfuncties, terwijl toegevoegde suikers snel worden omgezet in energie of opgeslagen als vet.
Aanbevolen suikerinname
Volgens de ‘2020-2025 Dietary Guidelines for Americans’ mag toegevoegde suiker niet meer dan 10% van je dagelijkse calorie-inname uitmaken. Voor een dieet van 2000 calorieën betekent dit maximaal 50 gram toegevoegde suiker per dag. En dat zijn ongeveer 10 suikerklontjes.
Te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename, schommelingen in de bloedsuikerspiegel, tandproblemen en vermoeidheid. Het kan ook het risico op hartziekten, diabetes type 2 en leververvetting verhogen.
Tips voor het verminderen van suikerinname
Kies voor voedingsmiddelen met natuurlijke suikers en beperk de consumptie van bewerkte producten met toegevoegde suikers. Controleer voedseletiketten op de hoeveelheid toegevoegde suiker en overweeg alternatieven voor suikerhoudende dranken en snacks.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je suikerinname en de signalen van je lichaam te herkennen die kunnen wijzen op een teveel aan suiker. Luister naar je lichaam en maak bewuste keuzes om een gezond evenwicht te vinden in je suikerconsumptie.