Hoe om te gaan met het plateau in gewichtsverlies

Voor velen is het een bekend fenomeen: je bent goed op weg met afvallen, maar ineens lijkt het alsof je niet verder komt. Hetzelfde geldt voor sommige gebruikers van Wegovy, een medicijn dat semaglutide bevat. Ze ervaren iets wat bekendstaat als het Wegovy Plateau. Laten we eens kijken naar de redenen achter dit plateau en wat te doen wanneer het gewichtsverlies vertraagt.

Klinische onderzoeken tonen aan dat mensen gemiddeld 15% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen door het gebruik van Wegovy. Maar niet iedereen ervaart dit gewichtsverlies of bereikt het verwachte niveau. Sommigen merken een snelle afname op, maar zien dan dat het gewichtsverlies afneemt voordat het gemiddelde wordt bereikt. Dit wordt het Wegovy Plateau genoemd.

Semaglutide, de werkzame stof in Wegovy, bootst GLP-1 na, een hormoon dat van nature in het lichaam voorkomt. Het vertraagt de spijsvertering en helpt mensen zich langer verzadigd te voelen na het eten, waardoor ze minder eten en afvallen.

Het is bekend dat niet elk lichaam hetzelfde reageert op medicatie voor gewichtsverlies. Sommigen verliezen meer dan anderen, sommigen minder en anderen helemaal niets.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het optreden van een gewichtsplateau, waaronder genetica, medicatiedosering en levensstijlveranderingen.

Patiënten die een plateau ervaren, kunnen verschillende opties overwegen, zoals het aanpassen van de medicatiedosering, het maken van levensstijlveranderingen of het overstappen naar een ander medicijn zoals Zepbound.

Hoewel Wegovy effectief kan zijn voor gewichtsverlies, is het belangrijk om te begrijpen dat niet iedereen hetzelfde reageert op de medicatie. Overleg met een medisch professional kan helpen bij het vinden van de beste aanpak voor een persoonlijk gewichtsverliesplan.

Wegovy Semaglutide