Hoe helpt Ozempic bij gewichtsverlies?

27-02-2023

Dr. Louis Aronne, een arts gespecialiseerd in obesitasgeneeskunde en directeur van het Comprehensive Weight Control Center bij Weill Cornell Medicine ziet de ontwikkeling van meer veilige en effectieve medicijnen als “de game changer voor de behandeling van obesitas”.

Voor Sabrazsia Gardner, een gebruiker van Ozempic, is gewichtsverlies als een belangrijk gezondheidsdoel. Ze is op zoek gegaan naar de mogelijkheden van dit medicijn. Doordat diëten voor haar niet werkten en ze geen chirurgische ingreep wilde, kreeg ze van haar arts Ozempic voorgeschreven. Na zeven weken behandeling is haar eetlust sterk verminderd en verliest ze gewicht.

Hoe werkt het? De werkzame stof in Ozempic is semaglutide, een synthetische versie van het natuurlijke hormoon dat het lichaam afgeeft in de darmen wanneer we eten. Wanneer semaglutide de GLP-1-receptoren in de hersenen bereikt, veroorzaakt het een reactie waarbij zenuwen worden gestimuleerd die het effect van eten nabootsen. Hierdoor hebben mensen minder eetlust en voelen ze zich sneller vol wanneer ze eten. Het medicijn vertraagt ook de maaglediging, wat de opname van calorieën remt en bijdraagt aan het gevoel van volheid.

Volgens de FDA verloren proefpersonen die gedurende 16 maanden Ozempic gebruikten in een grote placebo-gecontroleerde studie gemiddeld 15.6% van hun lichaamsgewicht. Dit is een veelbelovend resultaat voor de behandeling van obesitas, een groeiend probleem wereldwijd. Ozempic en Wegovy bieden nieuwe opties voor mensen zoals Sabrazsia Gardner, die worstelen met overgewicht en niet in aanmerking komen voor of willen kiezen voor een maagverkleining. Gardner zelf is tot nu toe ongeveer 5 kilo afgevallen. Er zijn weliswaar andere medicijnen en behandelingen beschikbaar voor gewichtsverlies, maar de resultaten van Ozempic en Wegovy zijn veelbelovend. Een echte game-changer dus voor de behandeling van overgewicht.

Bron: Today