Harvard studie; Gezonde Koolhydraatarme diëten effectiever voor gewichtsverlies

15-01-2024

Nieuw onderzoek van Harvard heeft ontdekt dat niet alle populaire koolhydraatarme diëten gelijk zijn als het gaat om gewichtsbehoud. Mensen die koolhydraatarme diëten volgen met de nadruk op plantaardige eiwitten en gezonde vetten hebben een grotere kans om overtollig gewicht te vermijden dan degenen die voornamelijk vlees en ongezonde vetten consumeren, volgens een studie die is gepubliceerd in JAMA Network Open.

Binkai Liu, hoofdauteur van de studie en onderzoeksassistent aan de afdeling Voeding van de universiteit, zei: “Ons onderzoek gaat verder dan de eenvoudige vraag: ‘Wel of geen koolhydraten?’ Het biedt een gedetailleerde analyse van hoe de samenstelling van deze diëten de gezondheid op de lange termijn kan beïnvloeden.”

Meer dan 123.300 gezonde volwassenen meldden om de vier jaar hun dieet en gewicht. Er werden vijf soorten koolhydraatarme diëten bestudeerd, variërend van totale koolhydraatbeperking tot diëten gebaseerd op dierlijke of plantaardige eiwitten en vetten.

Deelnemers die zich meer hielden aan de totale koolhydraatarme, dierlijke of ongezonde diëten, kwamen gemiddeld meer aan in gewicht dan degenen die het gezonde koolhydraatarme dieet volgden. Liu meldde dat deelnemers aan de ongezonde koolhydraatarme diëten gemiddeld 5,1 pond aankwamen in vier jaar, terwijl deelnemers aan het gezonde koolhydraatarm dieet gemiddeld 4,9 pond verloren in dezelfde periode. Het gezonde koolhydraat arme dieet bestond uit; plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren en de nadruk op het eten van minder bewerkte koolhydraten.

Vooral bij deelnemers jonger dan 55 jaar, met overgewicht, of die minder actief waren, waren de verschillen in gewicht het duidelijkst. De resultaten van het plantaardige koolhydraatarme dieet waren echter gemengd.

Qi Sun, senior auteur en universitair hoofddocent Voeding, concludeerde: Onze bevindingen benadrukken het belang van het bevorderen van voedingspatronen die

Bron