De eeuwige haat-liefde verhouding; het bloedsuikergehalte

De continue strijd van je lichaam en de technologie

16-01-2023

Je bloedsuikerspiegel. Je hebt het nodig om te kunnen functioneren. De suikers in je bloed geven de cellen de energie die het nodig heeft, maar te veel suikers kan daarin tegen ook leiden tot overgewicht. Hoe zit dat nou precies?

We kennen inmiddels allemaal het woord ‘glucose’. Het wordt tegenwoordig in één zin genoemd met suiker en ‘slecht eten’. Toch hoeft dit niet perse zo te zijn.

Glucose is een vorm van suiker dat behoort tot de koolhydraten. Voedingsmiddelen met koolhydraten worden namelijk in de maag en darmen omgezet tot glucose. Deze glucose heeft het lichaam hard nodig. Het gaat naar de spieren en organen toe om te kunnen produceren. Met andere woorden wordt deze glucose ook gezien als brandstof voor het lichaam.

Je lichaam is altijd aan het werken en gebruikt deze glucose om te kunnen functioneren. Na een maaltijd met koolhydraten stijgt dit gehalte. In je lichaam zit ook een hormoon genaamd insuline die er voor zorgt dat die glucose waarden worden opgenomen. Hierdoor komt er weer een balans in je bloedsuikergehalte. Het is een continue proces om de juiste balans te vinden van glucose en insuline.

Omdat tegenwoordig een 1.200.000 Nederlanders de stempel diabetes hebben, zie je meerdere initiatieven opkomen. Een van de nieuwere technologieën is de glucose sensor. Deze sensor plak je op je bovenarm. Je telefoon met de sensor app kan het apparaat scannen waardoor je gelijk inzicht krijgt van de glucose waarden. Omdat je via de app kan aangeven wat je eet wordt dit vergeleken met de waarden die de sensor afgeeft met betrekking tot de glucose. Op deze manier kan je snel inzichtelijk krijgen hoe je glucosespiegel reageert op verschillend voedsel.

Je lichaam is hard aan het werk om die balans continu te reguleren. Door middel van de nieuwste technologieën kunnen we het lichaam alleen maar helpen.

Bronvermelding DiabetesFonds, Abbott