Gif van gilamonster leidde tot Ozempic

Gilamonsters zijn bijzondere reptielen die een speciaal gif produceren. Dit gif bevat een stof die ons hongergevoel kan beïnvloeden. Deze ontdekking heeft geleid tot de ontwikkeling van medicijnen voor diabetes en obesitas, waaronder het recente afslankmiddel Ozempic.

Het gif van gilamonsters bevat een stof die lijkt op een hormoon dat in onze darmen wordt gemaakt. Dit hormoon reguleert ons hongergevoel en onze bloedsuikerspiegel. Bij mensen heet dit hormoon GLP-1, maar in gilamonsters noemen we het exendin-4. Het bijzondere aan exendin-4 is dat het langer actief blijft dan GLP-1 in ons lichaam. Dit maakte het interessant voor de behandeling van diabetes.

De medicijnen die gebaseerd zijn op exendin-4 bootsen dit hormoon na en helpen zo om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Maar ze doen meer dan dat. Ze sturen ook signalen naar onze hersenen, waardoor we ons sneller verzadigd voelen, zelfs als we minder eten. Daarnaast vertragen deze medicijnen de spijsvertering, waardoor ons lichaam voedsel anders verwerkt.

De ontdekking van exendin-4 begon in de jaren 90 toen wetenschappers het speeksel van gilamonsters onderzochten. In eerste instantie waren farmaceutische bedrijven niet erg geïnteresseerd, maar uiteindelijk werd het in 1995 gepatenteerd en in licentie gegeven aan een biotechnologiebedrijf genaamd Amylin.

Amylin ontwikkelde een synthetische versie van exendin-4 genaamd exenatide, dat in 2005 werd goedgekeurd voor de behandeling van diabetes type 2. Dit was het begin van een nieuwe generatie diabetesmedicijnen. En recentelijk heeft deze ontdekking ook geleid tot medicijnen zoals Ozempic, die specifiek zijn ontwikkeld om obesitas te bestrijden.

Bron: HLN