Gezondheidsvoordelen van Ozempic

Ozempic, ook bekend als semaglutide, is een veelbelovend medicijn dat aanzienlijke gezondheidsvoordelen biedt voor mensen met diabetes type 2. Naast het reguleren van de bloedsuikerspiegel, heeft Ozempic bewezen bijzonder effectief te zijn bij gewichtsverlies. Deze veelzijdige behandeling heeft de manier waarop diabetes en obesitas worden aangepakt, getransformeerd dankzij zorgvuldige klinische studies.

In zes belangrijke studies, bekend als SUSTAIN 1, namen in totaal 7.215 patiënten deel. Van deze deelnemers kreeg 4.107 Ozempic, terwijl anderen in een placebo-groep werden geplaatst of soms een andere diabetes/obesitas-behandeling kregen. De resultaten waren ronduit opmerkelijk. Gedurende twee jaar leidde behandeling met Ozempic tot significant meer gewichtsverlies in vergelijking met een placebo of andere behandelingen, ongeacht leeftijd, geslacht, ras of etniciteit.

Meer dan 85% van degenen die semaglutide namen, verloor 5% of meer van hun lichaamsgewicht, terwijl bijna 70% een gewichtsverlies van 10% bereikte. Maar liefst de helft van de patiënten behaalde een indrukwekkend gewichtsverlies van 15%, en iets minder dan een derde bereikte zelfs 20% gewichtsverlies.

Naast gewichtsverlies biedt Ozempic andere gezondheidsvoordelen door de regulatie van voedsel-, suiker- en vetmetabolisme. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel op verschillende manieren, zoals het stimuleren van de insulineproductie door de alvleesklier en het voorkomen van overmatige suiker- en vetopslag in de lever. Bovendien vertraagt Ozempic de verwerking van voedsel in de maag, waardoor een gevoel van verzadiging wordt bevorderd en overmatig eten wordt voorkomen.

Ozempic veroorzaakt doorgaans geen lage bloedsuikerspiegel, omdat het alleen insuline activeert wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit verbetert de bloedsuikerbeheersing aanzienlijk op lange termijn en vermindert het risico op het ontwikkelen van diabetes of complicaties op latere leeftijd.