Gezondheidsvoordelen van Ozempic

06-02-2023

Ozempic is bewezen effectief te zijn voor gewichtsverlies. Het is getest in zes belangrijke studies (bekend als SUSTAIN 1), waaraan 7.215 patiënten deelnamen. 4.107 patiënten kregen Ozempic en de rest zat in een placebo-groep zonder actieve medicatie of kreeg soms een andere behandeling voor diabetes/obesitas. De behandeling met Ozempic resulteerde in een significant gewichtsverlies gedurende 2 jaar in vergelijking met een placebo of andere behandelingen. De resultaten waren vergelijkbaar voor verschillende leeftijden, geslachten, rassen en etniciteiten. Meer dan 85% van de deelnemers die semaglutide namen, verloren 5% van hun lichaamsgewicht, bijna 70% bereikte een gewichtsverlies van 10%, 50% bereikte 15% gewichtsverlies, en iets minder dan een derde bereikte 20% gewichtsverlies.

Door de manier waarop Ozempic het metabolisme van voedsel, suiker en vet reguleert, zijn er tijdens medicijnproeven nog meer andere gezondheidsvoordelen waargenomen:

  • Ozempic is bewezen effectief voor gewichtsverlies,
  • Het verlaagt de bloedsuikerspiegel op 3 manieren,
  • Helpt de alvleesklier meer insuline af te geven bij hoge bloedsuikerspiegel,
  • Voorkomt dat de lever te veel suiker en vet opslaat,
  • Vertraagt de verwerking van voedsel in de maag,

Bovendien veroorzaakt Ozempic meestal geen lage bloedsuikerspiegel omdat het alleen insuline activeert bij stijgende bloedsuikerspiegel. Dit verbetert de bloedsuikercontrole van de meeste patiënten op lange termijn, wat de kans op het ontwikkelen van diabetes of complicaties daarvan op latere leeftijd vermindert.

Bron: Myjuniper