Fit en gezond: pak nu die winterkilo's aan

Nu de lente in volle gang is, is het tijd om na te denken over je lichaam en gezondheid. Als je nu in actie komt, kun je nog steeds die winterkilo’s aanpakken voor de zomer. Het advies: stop met suikers en doe drie keer per week 30 minuten krachttraining.

Grijze dagen op de bank met snacks, uitbundige feestmaaltijden en overvloedige paaseitjes kunnen hun tol eisen van je lichaam. Zoals vetophopingen een gevolg zijn van je eetgewoonten, begint het pad naar een strakker en fitter lichaam bij wat je eet.

Eet 3 maaltijden per dag
Hoewel beweging belangrijk is, begint het proces bij voeding. Minderen van suikers en meer eiwitten eten is cruciaal. Het verminderen van koolhydraten is ook van belang. Koolhydraten geven energie, maar als je niet genoeg beweegt, worden ze opgeslagen als vet op je buik, billen en andere plekken.

Vasthouden aan drie hoofdmaaltijden per dag, zonder tussendoortjes, is aan te raden. Als dat niet lukt, zijn noten, rauwkost, een gekookt ei of fruit goede alternatieven die je een vol gevoel geven zonder je bloedsuikerspiegel te veel te beïnvloeden. Bij elke maaltijd zijn er mogelijkheden om de koolhydraatinname te verminderen.

Suikerchallenge
Het aangaan van een suikerchallenge kan een goede start zijn. Dit houdt in dat je twee weken lang geen toegevoegde suikers eet om bewuster te worden van je energieniveau en vervolgens bewuster te kiezen voor minder suiker. Dit effect bereik je niet door alleen koolhydraten te verminderen, want dan krijg je mogelijk weer trek en val je terug in oude patronen.

Eet gezonder, en beweeg meer
Gelukkig betekent dit niet dat je elke dag buikspieroefeningen hoeft te doen, maar krachttraining is wel belangrijk. Zorg er wel voor dat je houding en uitvoering goed zijn om blessures te voorkomen. Naast het trainen moeten spieren ook herstellen om te groeien.