Dit moet je weten over afvallen met medicatie.

07-12-2023

Wanneer mag ik medicijnen gebruiken om af te vallen? 

In de behandelingsrichtlijn staat vermeld dat medicatie voor overgewicht en obesitas doorgaans pas na een jaar behandeling met gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) overwogen mag worden. GLI ondersteunt mensen met overgewicht bij het bevorderen van lichamelijke activiteit en het aannemen van een gezonder eetpatroon. Desondanks is het belangrijk op te merken dat sommige programma’s zoals Elysee of StopOvergewicht het mogelijk maken om al vóór het volgen van een GLI te starten met afvallen met medicatie, zoals bijvoorbeeld met semaglutide en liraglutide.

Hoe werken semaglutide en liraglutide? 

Semaglutide en liraglutide zijn glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-agonisten. Deze medicijnen verlagen de hoeveelheid bloedsuiker. Ook hebben mensen die GLP-1-agonisten gebruiken minder last hebben van een hongergevoel en zitten zij eerder vol tijdens het eten. Dit type medicijn is er als tablet of als injectie voor onder de huid. Sinds augustus 2023 is semaglutide ook beschikbaar als Wegovy® en per kerst 2023 in Nederland. Dit medicijn is specifiek voor de behandeling van overgewicht en obesitas. Liraglutide was al eerder op de markt voor de behandeling van obesitas als Saxenda®. 

Het gebruik van GLP-1-agonisten voor gewichtsverlies wordt steeds populairder. Maar dit is niet zonder risico. Daarom is het belangrijk dat patiënten medische begeleiding krijgen tijdens dit traject.

Bron