Skip to main content

Recent onderzoek gepubliceerd in The Lancet op 29 februari heeft vastgesteld dat het aantal mensen met obesitas in 2022 de 1 miljard heeft overschreden. Gebaseerd op data van meer dan 220 miljoen mensen wereldwijd, blijkt dat obesitas bij volwassenen sinds 1990 is verdubbeld en bij kinderen en adolescenten zelfs verviervoudigd. De studie, die de Body Mass Index (BMI) >30 als maatstaf voor obesitas hanteert, belicht de top 5 obesitas-hoofdsteden:

  1. Amerikaans Samoa: 75,2%
  2. Tonga: 71,7%
  3. Nauru: 69,9%
  4. Tokelau: 69,8%
  5. Cook Eilanden: 68,9%

Dit fenomeen treft vooral lage- en middeninkomenslanden in Polynesië en Micronesië, waar meer dan 60% van de volwassenen obees is. Veranderende diëten en een cultuur die grotere omvang waardeert, spelen hierin een significante rol. In Europa zijn Turkije en Roemenië leidend wat betreft vrouwelijke en mannelijke obesitaspercentages, respectievelijk. De VS springt eruit met 44% van de vrouwen en 42% van de mannen die als obees worden beschouwd.

Deze wereldwijde stijging van obesitas wijst op een complexe mix van factoren, waaronder evolutie, de beschikbaarheid van goedkope, ultra-verwerkte voedingsmiddelen en sedentaire levensstijlen. De ontwikkeling van afslankmedicijnen biedt hoop, maar overheidstussenkomst is noodzakelijk om deze trend te keren.

Bron: Economist