Darmmicrobioom en obesitas: man versus vrouw

Er zijn interessante verschillen in het darm microbioom tussen mannen en vrouwen, die van belang kunnen zijn voor obesitas. Een nieuwe studie, die in mei wordt gepresenteerd op het European Obesity Congress (ECO), onderzoekt de complexe relatie tussen darmbacteriën, geslacht en obesitas.

Het microbioom, het microbiële ecosysteem van bacteriën, virussen en andere micro-organismen in onze darmen, speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Onderzoekers van de Universiteit van Navarra in Spanje onderzochten de ontlasting van 261 deelnemers om de bacteriële samenstelling en diversiteit te analyseren. De deelnemers werden opgedeeld in groepen met en zonder obesitas, gebaseerd op hun Body Mass Index, lichaamsvetpercentage en tailleomtrek. Bij zowel mannen als vrouwen met obesitas werden relatief lage niveaus van de bacterie Christensenella minuta gevonden, waarvan hogere niveaus lijken te beschermen tegen obesitas.

Interessant is dat mannen met obesitas hogere niveaus van bacteriën zoals Parabacteroides helcogenes en Campylobacter canadensis hadden, terwijl bij vrouwen met obesitas andere bacteriën zoals Prevotella micans, Prevotella brevis en Prevotella sacharolitica oververtegenwoordigd waren.

Het microbioom beïnvloedt niet alleen de spijsvertering, maar ook de metabole gezondheid en het gewicht, en speelt een rol bij de ontwikkeling van obesitas. De onderzoekers benadrukken dat gepersonaliseerde interventies op basis van geslacht nodig zijn om het microbioom te beïnvloeden. Wat voor mannen werkt, werkt mogelijk niet op dezelfde manier voor vrouwen, en omgekeerd.

“Onze bevindingen laten zien hoe een disbalans in verschillende bacteriële groepen waarschijnlijk een cruciale rol speelt bij het ontstaan en de ontwikkeling van obesitas, met significante verschillen tussen de geslachten die het metabolisme van verschillende bioactieve moleculen in het metaboloom kunnen beïnvloeden en zo de ontwikkeling van metabole ziekten beïnvloeden,” zegt hoofdauteur Dr. Paula Aranaz van het Centrum voor Voedingsonderzoek aan de Universiteit van Navarra in Spanje.

Ze voegt toe: “De samenstelling van het darm microbioom, met name hogere niveaus van de bacterie Christensenella minuta, lijkt te beschermen tegen obesitas. De soorten die het risico op obesitas beïnvloeden, verschillen tussen mannen en vrouwen, wat betekent dat interventies voor een gezond microbioom mogelijk verschillend moeten zijn voor beide geslachten.”