Afvallen met Wegovy/Ozempic, Saxenda of Victoza: hoe werkt het?

Al enkele maanden is de hashtag #MyOzempicJourney een sensatie op TikTok. Vooral dankzij filmpjes van realityster Kim Kardashian, die beweert snel kilo’s te zijn kwijtgeraakt met een medicijn.

Inmiddels is afvallen met behulp van injecties met het medicijn Ozempic (en Wegovy) ook in Nederland heel populair. Net als afvallen met Saxenda of Victoza, de kleinere zusjes van Ozempic. Maar hoe werkt afvallen met deze medicijnen eigenlijk en blijf je na een behandeling voor altijd op je ideale gewicht?

Ozempic, Saxenda en Victoza behoren allemaal tot de groep incretine-achtige stoffen. Incretines zijn hormonen die van nature in onze darmen voorkomen. Ze stimuleren de alvleesklier tot afgifte van insuline wanneer we voedsel consumeren. Insuline regelt op zijn beurt de glucosestofwisseling in de cellen en wordt aangemaakt in de alvleesklier, specifiek in de Eilandjes van Langerhans. Ons lichaam heeft glucose nodig, afkomstig uit koolhydraten in de voeding, als brandstof om goed te functioneren.

Het hormoon waar het hier om draait, is GLP-1 of Glucagon Like Peptide 1. Naast het stimuleren van insulineafgifte, remt dit hormoon ook de afgifte van glucagon, vertraagt het de maaglediging en vermindert het het hongergevoel.

De verschillen tussen Ozempic, Saxenda en Victoza
Hoewel Ozempic (en Wegovy), Saxenda en Victoza allemaal tot de incretine-achtige stoffen behoren, zijn er wel degelijk verschillen, met name wat betreft de werkzame stof. Ozempic bevat semaglutide, terwijl Saxenda en Victoza liraglutide bevatten. Semaglutide is 1 keer per week prikken, Liraglutide 1 keer per dag.

Ozempic (Wegovy)
Oorspronkelijk is Ozempic een medicijn dat wordt voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Het wordt soms ook gebruikt bij mensen met een BMI >30 die moeite hebben met afvallen. Een BMI staat voor Body Mass Index en is de verhouding tussen gewicht en lengte. Ozempic met semaglutide wordt één keer per week onderhuids geïnjecteerd. Het zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder gaat eten en dus afvalt. Het gemiddelde gewichtsverlies na 68 weken gebruik is ongeveer vijftien kilo. 

Saxenda
Saxenda bevat liraglutide als werkzame stof. Naast de behandeling van diabetes type 2 wordt het ook voorgeschreven aan mensen met ernstig overgewicht, onder strikte voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor Saxenda moet je minstens één jaar hebben deelgenomen aan een gecombineerd leefstijlinterventieprogramma en een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een BMI >30 in combinatie met andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, artrose of slaapapneu. Als het gewichtsverlies na drie maanden gebruik vijf procent of minder is, wordt de behandeling gestopt omdat deze dan niet effectief is. Saxenda moet éénmaal per dag worden geïnjecteerd, te beginnen met een startdosis die langzaam wordt verhoogd.

Victoza
Victoza bevat ook liraglutide als werkzame stof en kan worden voorgeschreven bij een BMI >27, mits er bijkomende gezondheidsrisico’s zijn. Victoza heeft net als Saxenda behoorlijke bijwerkingen, waarbij dertig procent van de gebruikers melding maakt van maagdarmklachten zoals misselijkheid en diarree.

Onderzoek onder tweeduizend gebruikers in zestien verschillende landen heeft aangetoond dat Ozempic effectiever is dan Saxenda of Victoza. Dit komt doordat Ozempic inwerkt op drie kernen in de hersenen, terwijl de andere twee op twee kernen inwerken. Na ruim een jaar is het gewichtsverlies met semaglutide ongeveer vijftien procent en met liraglutide ongeveer zes procent. Beide GLP-1 varianten bereiken op een gegeven moment een plateau, wat betekent dat het afvallen stopt. Bij semaglutide is dit na 68 weken en bij liraglutide na 40 weken. 

Bron: Medicijnen.nl