Aandacht voor Wereld Obesitas Dag blijft belangrijk

Op 4 maart staan we stil bij Wereld Obesitas Dag, een jaarlijks terugkerend evenement dat wereldwijd wordt gevierd. Het doel van deze internationale dag is om mensen bewust te maken van de ernstige gezondheidsproblemen die obesitas met zich meebrengt. Recentelijk uitgebracht onderzoek toont aan dat de obesitasepidemie naar verwachting tegen 2035 meer dan de helft van de wereldbevolking zal treffen, met een geschatte 51% van de bevolking die aan obesitas lijdt, wat een alarmerende trend is voor alle regio’s en continenten.

De nieuwe prognose markeert een scherpe stijging ten opzichte van de huidige cijfers van 2023. Op dit moment heeft ongeveer 3,12 miljard mensen (39% van de wereldbevolking) obesitas. Maar 15 jaar geleden, in 2008, was het wereldwijde obesitaspercentage 23,9%, wat 1,63 miljard mensen trof.

De WOA, een niet-gouvernementele organisatie die haar rapporten indient bij zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de VN, heeft de huidige obesitaspercentages en trends in 180 verschillende landen onderzocht om tot haar nieuw geprojecteerde cijfers te komen. De landen met de hoogste obesitaspercentages zijn meestal geclusterd in de Zuidelijke Stille Oceaan, waar Kiribati en Tonga de wereld leiden in de verwachte obesitaspercentages van 2035 met 67%, gevolgd door Samoa met 66%, Frans-Polynesië met 65%, en Micronesië met 64%. De VS staat bijna bovenaan, met een percentage van 58%. De laagste verwachte obesitaspercentages worden gevonden in Azië, met Vietnam op 7%, gevolgd door Japan op 8%, Singapore op 9%, en zowel India als Bangladesh op 11%.

Vooral getroffen door de groeiende epidemie zullen kinderen in de leeftijd van 5-19 jaar zijn, waarbij de obesitaspercentages naar verwachting zullen verdubbelen, stijgend van 10% naar 20% voor jongens en van 8% naar 18% voor meisjes. Zelfs in Zuidoost-Azië, met zijn relatief lage verwachte obesitaspercentages, zal gewichtstoename bij de jongste cohort significant zijn, waarbij obesitaspercentages bij jongens toenemen van 5% naar 16% en bij meisjes van 3% naar 11%. In de Zuidelijke Stille Oceaan zal een slecht probleem waarschijnlijk alleen maar erger worden, aangezien jongens naar verwachting zullen stijgen van een obesitaspercentage van 19% naar 41% en meisjes van 9% naar 28%. Ook de Amerika’s zullen hun cijfers zien stijgen, waarbij het aantal obese jongens stijgt van 20% naar 33% en meisjes stijgen van 16% naar 26%.

De WOA stelt veel oorzaken voor voor de huidige trend, naast de groeiende wereldwijde populariteit van goedkope, sterk bewerkte westerse voedingsmiddelen. Ook schuldig zijn de zogenaamde obesogenen, of chemische verontreinigende stoffen zoals bisfenol A (BPA) die fungeren als hormoonverstoorders en worden aangetroffen in plastics, voedselverpakkingen, huishoudelijke meubels, verf, cosmetica, en meer. De zaken worden alleen maar erger wanneer obesogenen en slechte voeding samen voorkomen.

“De toename van ultrabewerkte voedingsmiddelen in landen wereldwijd, vooral in lage- en middeninkomenslanden,” verklaart het rapport, “zal waarschijnlijk leiden tot meer op plastic gebaseerde producten [in voedselverpakkingen] en plastic afval. Op zijn beurt kan de blootstelling aan obesogene verontreinigende stoffen snel stijgen.”

Dat is slechts een deel van de ontmoedigende conclusie van het rapport. “Elk land wordt getroffen door obesitas, waarbij sommige landen met lagere inkomens de hoogste toenames hebben gezien in het afgelopen decennium,” schrijven de auteurs. “Geen enkel land heeft een afname gemeld in de prevalentie van obesitas over hun hele bevolking. Hoewel het voorkomen en behandelen van obesitas financiële investeringen vereist, zal de kosten van het niet voorkomen en behandelen van obesitas veel hoger zijn.”

Bron: Time

Wegovy Semaglutide