5 tips om Blue Monday positief door te komen

De term ‘Blue Monday’ komt voort uit het gevoel van ‘feeling blue’. In vroegere tijden, als een schip tijdens de zeilreis een belangrijk persoon zoals een kapitein verloor, werd het schip omcirkeld met een blauwe streep. Bij terugkeer in de haven was het voor iedereen zichtbaar dat de bemanning in een melancholische stemming verkeerde.

De term Blue Monday werd geïntroduceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij stelde vast dat de maandag in de laatste volledige week van januari de dag is waarop veel mensen zich neerslachtig voelen. Dit kan te wijten zijn aan het falen van goede voornemens, het vooruitzicht van verre vakanties, de donkere dagen en het feit dat maandag voor velen de start van een nieuwe werkweek betekent.

Tip 1
Zorg voor een smakelijke lunch of luister naar je favoriete muziek, zowel op kantoor als thuis. Zo kan een heerlijke lunch en goede muziek je door een zware maandag heen helpen. Denk aan een voedzame salade.

Tip 2
Doe alsof je je goed voelt. Trek je favoriete kleding aan en besteed extra aandacht aan je verschijning, zelfs als je vanuit huis werkt. Een frisse start kan je humeur verbeteren.

Tip 3
Geef jezelf een verwenmoment. Plan iets plezierigs voor de avond, zoals een ontspannende wandeling of genieten van een film die je leuk vindt.

Tip 4
Houd een positief dagboek bij. Focus op de positieve aspecten van de dag. Noteer bijvoorbeeld drie positieve ervaringen. Dit helpt je om een positievere mindset te creëren en te voorkomen dat je jezelf in een negatieve spiraal brengt.

Tip 5
Als Blue Monday je toch overvalt, erken dit gevoel dan. Plan iets ontspannends voor de avond, zoals sporten of een andere activiteit die je leuk vindt. Accepteer dat niet elke dag perfect is en kijk uit naar een betere dag op dinsdag!

Bron: Arbounie